Η ναυτία της εγκυμοσύνης φαίνεται οτι είναι καλή για το έμβρυο

Η ναυτία και οι έμετοι που παρουσιάζονται σε πολλές εγκύους το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, προκαλούν βέβαια δυσάρεστα αισθήματα. Οι έμετοι αυτοί είναι συχνά επίμονοι εμφανίζονται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και σπανιότατα προκαλούν σοβαρά προβλήματα. Κατά περιεργο τρόπο μάλιστα νεώτερα δεδομένα δείχνουν οτι αυτές οι γαστρεντερικές διαταραχές φαίνεται να είναι πολυ ευνοϊκές για το έμβρυο.

Ηταν γνωστό ήδη απο προηγούμενες μελέτες οτι η έλλειψη ναυτίας και εμέτων συνοδευόταν με αυξημένο κίνδυνο αποβολών, προώρων τοκετών καθώς και παιδιών ελλιποβαρών κατα την γέννηση.

Στο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού Obstetrics and Gynecology σε μελέτη που έγινε σε πειραματόζωα απο την Rachel Huxleya, διεπιστώθη αυξημένη παραγωγή ‘τροφικών’ ορμονών (IGF-1 και ινσουλίνης). Φαίνεται πως αυτές οι ορμόνες ‘καταναλώνονται’ απο την μέλλουσα μητέρα όταν διατρέφεται με πολλές θερμιδες και δεν επιτελούν το σκοπό τους που είναι η ανάπτυξη του εμβρύου. Μετά το πρώτο τρίμηνο το έμβρυο είναι σε θέση μόνο του να ‘πάρει’ το ποσό των ορμονών που είναι απαραίτητο και έτσι οι έμετοι παύουν.

Φαίνεται λοιπόν οτι οι έμετοι του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης τελικά παραδόξως ‘σιτίζουν’ τα εμβρυα το κρίσιμο πρώτο τρίμηνο και υπόσχονται καλή συνέχεια.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση