Η έλλειψη Βιταμίνης Β12 σχετίζεται με κατάθλιψη στις γυναίκες.

Ερευνητές απο το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο κατά της Γήρανσης διεπίστωσαν σε σχετική έρευνα που έκαναν οτι οι γυναίκες άνω των 65 ετών με έλλειψη βιταμίνης Β12 έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή κατάθλιψη. Συγκεκριμένα η μελέτη αφορούσε γυναίκες που δεν ήταν ιδρυματισμένες , ζούσαν φυσιολογικά δηλαδή στην κοινωνία. Η μελέτη των δεδομένων κατέδειξε οτι η έλλειψη της βιταμίνης διπλασίαζε τις πιθανότητες για βαρειά κατάθλιψη.

Όπως αναφέρει το περιοδικό American Journal of Psychiatry και σε προηγούμενες έρευνες είχε διαπιστωθεί η συσχέτιση αυτή αλλά σε νοσηλευόμενους ασθενείς. Αν και οι συγγραφείς Brenta Pennix και συνεργάτες δεν μπορεί να προβλέψουν αν η χορήγηση υψηλών δόσεων βιταμίνης Β12 θα διορθώσει την κατάθλιψη, εκτιμούν οτι οι ηλικιωμένοι είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στην υποβιταμίνωση και συνιστούν την γενική χορήγηση της. Στην έρευνα τους διεπιστώθη οτι 17% των γυναικών του γενικού πληθυσμου άνω των 65 είχε σοβαρή υποβιταμίνωση και το 14% μέτρια.

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σε αρκετές τροφές, κυρίως ζωϊκής προέλευσης, αλλά υπάρχει και σε αρκετά συμπηρώματα διατροφής. Είναι αναγκαία για την αιμοποιήση, για το σχηματισμό των ταχέως αναπτυσσομένων κυττάρων αλλά επιπρόσθετα είναι μία ουσία η οποία ‘ασχολείται’ με το νευρικό σύστημα και φροντίζει για την υγιεινή λειτουργία του. Η έλλειψη της μπορεί να προκαλέσει κακοήθη αναιμία, πόνο και φλεγμονή στην γλώσσα, μουδιάσματα και πόνο στα άκρα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση