Κεφαλαλγία τάσεως

Άλλες ονομασίες

Πονοκέφαλος

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Με τον όρο κεφαλαλγία τάσεως χαρακτηρίζονται υποτροπιάζοντα επεισόδια κεφαλαλγίας διάρκειας από λίγα λεπτά έως ημέρες.Όταν ο πόνος διαρκεί τουλάχιστος 15 ημέρες το μήνα,έξι μήνες το χρόνο τότε αναφερόμαστε σε χρονίου τύπου κεφαλαλγία τάσεως.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο πόνος γενικά είναι μια «επώδυνη» εμπειρία που κατέχει τον άνθρωπο από την εμφάνισή του στον πλανήτη.Από την εποχή των Αρχαίων φάνηκε η προσπάθεια των ανθρώπων να βρουν την αιτία και να την θεραπεύσουν.Το 1962 στις ΗΠΑ αναφέρθηκε για πρώτη φορά ο όρος κεφαλαλγία τάσεως ενώ το 1989 στο 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Κεφαλαλγίας που έγινε στην Αυστραλία,580 ερευνητές απ’όλο τον κόσμα παρουσίασαν τ’αποτελέσματα των ερευνών ως προς τη διάγνωση και θεραπεία των διαφόρων τύπων κεφαλαλγίας.Ο πόνος στην κεφαλαλγία τάσεως ως προς την ποιότητα είναι πιεστικός-συσφικτικός,ως προς την ένταση ελαφρός έως μέτριος,αμφοτερόπλευρος και δεν επιδεινώνεται από τις δραστηριότητες της καθημερινότητας.Δεν υπάρχει ναυτία,τάση για έμμετο και ίλιγγοι.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Ο ρόλος του φυσιοθεραπευτή στην αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας τάσεως είναι ιδιαίτερα σημαντικός.Αυτός είναι υπεύθυνος να μάθει στον ασθενή να στέκεται,να κινείται σωστά,ν’αναπνέει σωστά και να χαλαρώνει.
Αρχικά ο ασθενής ενημερώνεται για την πάθησή του,πώς και γιατί δημιουργείται,ποιες κινήσεις γίνονται στον αυχένα,πως συμμετέχουν οι μύες.
Κατόπιν ακολουθεί ένα πρόγραμμα όπου με διάφορα φυσικά μέσα επιδιώκεται χαλάρωση και ανακούφιση από τον πόνο.Έτσι χρησιμοποιούνται αναλγητικά ρεύματα,υπέρηχοι,διαθερμίες,θερμά επιθέματα και μάλαξη.Σε μερικές περιπτώσεις χρησιμοποιείται και biofeedback.
Παράλληλα ο ασθενής διδάσκεται ένα πρόγραμμα χαλάρωσης καθώς και τον σωστό τρόπο με τον οποίο πρέπει να κάθεται και να στέκεται.Αποκτά έτσι συνείδηση της κατάστασης των μυών του τους οποίους μαθαίνει να βρίσκει μόνος του και να αισθάνεται στο μέτρο του εφικτού τη μεγάλη ή μικρή σύσπαση ή πότε είναι τελείως χαλαρωμένοι.
Κατόπιν μαθαίνει ν’αναπνέει σωστά δίνοντας έμφαση στη διαφραγματική αναπνοή(αναπνοή με το διάφραγμα που είναι ο κυριότερος αναπνευστικός μυς),να περπατά σωστά και να ελέγχει τις καταστάσεις που προκαλούν άγχος.Τέλος ο ασθενής συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα άσκησης η οποία προτείνεται να είναι ομαδική.
Η ομάδα αποτελείται συνήθως από 6-10 άτομα και είναι κλειστή.Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος από αυτούς διακόψει το πρόγραμμα δεν αντικαθίσταται από κάποιον άλλο αλλά το πρόγραμμα συνεχίζεται χωρίς αυτόν.Οι ασθενείς δεν πρέπει ν’αλοκουθούν κάποιο άλλο είδος θεραπευτικής αγωγής π.χ φάρμακα ή βελονισμό κλπ.
Όλοι οι ασθενείς έχουν προηγουμένως ακολουθήσει πρόγραμμα φυσιοθεραπείας με φυσικά μέσα το οποίο είναι διαφορετικό για τον καθένα.Το πρόγραμμα της ομαδικής άσκησης διαρκεί περίπου δύο μήνες και στην αρχή γίνεται καθημερινά,αργότερα μία φορά την εβδομάδα και κατόπιν μία φορά το μήνα.
Στην αρχή γίνονται ασκήσεις χαλάρωσης δηλ ασκήσεις της κεφαλής,του κορμού και των άκρων οι οποίες είναι ήπιες και συνδυάζονται με αναπνευστικές ασκήσεις.
Στη συνέχεια το πρόγραμμα περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών και τέλος ασκήσεις για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης π.χ κολύμπι,περπάτημα κλπ.
Τ’αποτελέσματα των ερευνών αποδεικνύουν ότι ασθενείς που ακολούθησαν αυτό το πρόγραμμα για τη θεραπεία της κεφαλαλγίας τάσεως παρουσίασαν σημαντική βελτίωση αποδεικνύοντας έτσι το σημαντικό ρόλο της φυσιοθεραπείας στην αντιμετώπισή της.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση