Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Πρόκειται για τη συμπίεση του μέσου νεύρου στον καρπιαίο σωλήνα.

ΑΙΤΙΑ-ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Ο καρπιαίος σωλήνας αποτελεί ένα στενό σωλήνα που σχηματίζεται μπροστά από τον εγκάρσιο σύνδεσμο του καρπού και πίσω από την πρώτη σειρά των οστών του. Ο χώρος αυτός καταλαμβάνεται εξολοκλήρου από το μέσο νεύρο και τους καμπτήρες τένοντες των δακτύλων του χεριού, έτσι ώστε οποιοδήποτε αίτιο ελαττώσει τη χωρητικότητά του, προκαλεί συμπίεση του μέσου νεύρου με ανάλογη συμπτωματολογία. Τέτοια αίτια είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα, το κάταγμα του κάτω άκρου της κερκίδας (οστό του βραχίονα που συνδέεται με τα οστά του καρπού), η εγκυμοσύνη. Συχνά εμφανίζεται μετά την εμμηνόπαυση(σταμάτημα της περιόδου) αλλά και λόγω υπερβολικής χρήσης του χεριού κατά τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.

Χαρακτηριστικά συμπτώματα της πάθησης είναι ο πόνος στον καρπό και μουδιάσματα στην παλαμιαία επιφάνεια των τριών πρώτων δακτύλων και το μισό του παραμέσου.Οι ασθενείς συχνά αναφέρουν κάψιμο στα δάκτυλα καθώς και ότι τα ενοχλήματα είναι εντονότερα τη νύχτα και αναγκάζονται να βγάζουν το χέρι τους έξω από το κρεββάτι για ν’ανακουφιστούν. Μερικές φορές ο πόνος αντανακλά μέχρι τον αγκώνα και τον βραχίονα. Όταν η πάθηση παραμείνει χωρίς θεραπεία για μακρό χρονικό διάστημα,προστίθεται μυική αδυναμία του αντίχειρα πράγμα που δυσκολεύει την εκτέλεση καθημερινών κινήσεων όπως το γράψιμο, το δέσιμο των κορδονιών των παπουτσιών, το ράψιμο κλπ.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Η θεραπεία της πάθησης είναι χειρουργική και συνίσταται στην αποσυμπίεση του μέσου νεύρου. Τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά εφόσον η εγχείριση γίνει έγκαιρα.

Μετεγχειρητικώς υποβάλλουμε τον ασθενή σε πρόγραμμα φυσιοθεραπείας με σκοπό την ελάττωση του πόνου και την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του χεριού. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται LASER, υπέρηχοι, αναλγητικά ρεύματα και μέσα θερμοθεραπείας όπως δινόλουτρα και παραφινόλουτρα.

Στη συνέχεια γίνονται ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του χεριού και ασκήσεις επανεκπαίδευσης των λεπτών κινήσεων. Βάζουμε π.χ τον ασθενή να μαζεύει σπίρτα ή να κουμπώνει κουμπιά, να δένει κορδόνια κλπ.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση