Κάκωση μηνίσκου

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Οι μηνίσκοι αποτελούν ινοχόνδρινες κατασκευές που βρίσκονται μεταξύ των αρθρούμενων επιφανειών του μηρού και της κνήμης(στο γόνατο) και παίζουν σταθεροποιητικό ρόλο ενώ παράλληλα απορροφούν και τους κραδασμούς στην άρθρωση.Οι μηνίσκοι μπορεί να τραυματιστούν σε υπερβολικές κάμψεις ή εκτάσεις της άρθρωσης του γόνατος και τότε μιλάμε για κακώσεις των μηνίσκων.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΚΩΣΗΣ

Οι μηνίσκοι (έσω και έξω) καλύπτοντας τον «κενό» χώρο της άρθρωσης του γόνατος παίρνουν μέρος στη λίπανση της άρθρωσης, απορροφούν τις πιέσεις, σταθεροποιούν το γόνατο κυρίως στην έκταση. Ωστόσο οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι το 30-35% του βάρους του σώματος μεταφέρεται από τους μηνίσκους. Η αφαίρεση κάποιου από τους μηνίσκους συνεπάγεται επιβάρυνση της άρθρωσης 2-3 φορές περισσότερο από το φυσιολογικό.
Οι μηνίσκοι μπορεί να τραυματιστούν σε υπερβολικές κάμψεις ή εκτάσεις της άρθρωσης του γόνατος ενώ ο πιο συνηθισμένος μηχανισμός τραυματισμού τους είναι η στροφική κίνηση του μηρού πάνω στην κνήμη ενώ αυτή είναι ακινητοποιημένη με το γόνατο σε μικρή κάμψη. Η κίνηση αυτή παγιδεύει το μηνίσκο μέσα στην άρθρωση και τον τραυματίζει. Η έσω στροφή παγιδεύει και τραυματίζει τον έσω μηνίσκο ενώ η έξω τραυματίζει τον έξω. Εξαιτίας της κακής αγγείωσης των μηνίσκων παρατηρείται εκφύλιση αυτών στις μεγαλύτερες ηλικίες. Μεγάλου βαθμού ρήξη ακολουθείται από μπλοκάρισμα του γόνατος σε θέση έκτασης.
Τα συμπτώματα της βλάβης στους μηνίσκους είναι ο πόνος ο οποίος εντοπίζεται στην έσω επιφάνεια του γόνατος για τον έσω μηνίσκο και στην έξω για τον έξω. Επίσης είναι δυνατόν να παρατηρηθεί και μπλοκάρισμα στο γόνατο το οποίο είναι στιγμιαίο ή μόνιμο ανάλογα με την έκταση της βλάβης. Τέλος παρατηρείται συλλογή υγρού στην άρθρωση του γόνατος(ύδραρθρος) και οίδημα.
Η επέμβαση στις βλάβες των μηνίσκων είναι συνήθως χειρουργική(αρθροσκόπηση) όπου ο χειρουργός αφαιρεί το κομμένο κομμάτι ή και ολόκληρο το μηνίσκο. Συνήθως δεν δίδεται χρόνος προκειμένου να γίνει επούλωση με συντηρητικό τρόπο διότι η αγγείωση των μηνίσκων είναι φτωχή.
Τέλος θα πρέπει ν’αναφερθεί ότι δεν υπάρχουν έρευνες που ν’αποδεικνύουν ότι συμβαίνει αναγέννηση των μηνίσκων μετά από μηνισκεκτομή. Το σίγουρο είναι ότι η αφαίρεση κάποιου από τους μηνίσκους θα οδηγήσει σε αρθρίτιδα με το πέρασμα των χρόνων.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Ο ασθενής με πρόβλημα στους μηνίσκους εκτελεί πρόγραμμα φυσιοθεραπείας προ και μετεγχειρητικά.
Προεγχειρητικά ο φυσιοθεραπευτής βοηθά στην υποχώρηση του οιδήματος εφαρμόζοντας κρυοθεραπεία, υπέρηχους,αναλγητικά ρεύματα και LASER τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη και αποιδηματική δράση ενώ παράλληλα προσπαθεί να διατηρήσει τη δύναμη του τετρακεφάλου και την ισορροπία της δύναμης τετρακεφάλου και οπισθίων μηριαίων ακολουθώντας πρόγραμμα ασκήσεων.
Μετεγχειρητικά, αρχικά γίνεται εφαρμογή πάγου σε συνδυασμό με υπερήχους και αναλγητικά ρεύματα με σκοπό την υποχώρηση του οιδήματος και την ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο και ξεκινά αμέσως την κινητοποίηση. Δεν θα πρέπει να παραληφθεί ότι κάποιοι φυσιοθεραπευτές προτείνουν θερμοθεραπεία(δινόλουτρο, θερμά επιθέματα κλπ) ένα διάστημα μετά την κρυοθεραπεία καθώς και εφαρμογή ρευμάτων που ενισχύουν τον τετρακέφαλο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρχικά ασκήσεις που δεν επιτρέπουν κίνηση στην άρθρωση του γόνατος(ισομετρικές). Κατόπιν γίνονται οι ίδιες ασκήσεις με βάρος ενώ στη συνέχεια ο ασθενής εκτελεί κάμψη στο γόνατο. Τέλος το πρόγραμμα περιλαμβάνει ασκήσεις έκτασης με βάρη με σκοπό την ενδυνάμωση του τετρακεφάλου αλλά και ασκήσεις για ενδυνάμωση των οπισθίων μηριαίων ώστε να εξασφαλισθεί η μυϊκή ισορροπία στην περιοχή. Δεν θα πρέπει να παραληφθεί η χρησιμοποίηση ειδικών λάστιχων ενδυνάμωσης όλων των μυϊκών ομάδων περί της αρθρώσεως του γόνατος. Ο ασθενής παροτρύνεται να εκτελεί τις ασκήσεις στο σπίτι 3 φορές ημερησίως και να βάζει πάγο. Τέλος οι ασκήσεις στο νερό και το κολύμπι φαίνεται να έχουν ιδιαίτερα ευεργετικά αποτελέσματα στην αποκατάσταση.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση