Laser

Άλλες ονομασίες

Ενίσχυση του φωτός με εξαναγκασμένη εκπομπή ακτινοβολίας.

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η ακτινοβολία LASER στις μέρες μας θεωρείται μία από τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις στον τομέα της τεχνολογίας για θεραπευτικούς σκοπούς. Η παραγωγή της ακτινοβολίας βασίζεται στο φαινόμενο της εξαναγκασμένης εκπομπής ακτινοβολίας κατά την οποία η ακτινοβολία που εκπέμπεται από ένα διεγερμένο άτομο προστίθεται στην εκπεμπόμενη ακτινοβολία γειτονικών ατόμων και απορροφάται από τους ιστούς, προκαλώντας ένα πλήθος αντιδράσεων. Στη φυσιοθεραπεία χρησιμοποιούνται τα Soft και Mid LASER.

Φυσιολογικές αντιδράσεις

Τα θεραπευτικά αποτελέσματα των LASER οφείλονται κυρίως στην αναγέννηση και ανάπλαση των κυττάρων της πάσχουσας περιοχής, στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, στην αντιφλεγμονώδη και αποιδηματική επίδραση της ακτινοβολία, πρωτογενώς στην αναλγησία και δευτερογενώς στη λύση του μυικού σπασμού στην πάσχουσα περιοχή.

Λόγω αυτών των επιδράσεων, η εφαρμογή των LASER έχει πολύ καλά θεραπευτικά αποτελέσματα και φυσικά ενδείκνυται χωρίς επιφύλαξη, σε ανοικτές πληγές δέρματος και σε οξείες ή χρόνιες τραυματικές καταστάσεις όπως κακώσεις συνδέσμων, τενόντων και μυών.

Εφαρμογές

Η εφαρμογή τους ενδείκνυται σε πλήθος καταστάσεων.

Λόγω της θεαματικής αύξησης της αναπλαστικής ικανότητας του οστού χρησιμοποιούνται στην οστεοαρθρίτιδα, κυρίως του γόνατος, στα κατάγματα και στη χονδρομαλάκυνση της επιγονατίδας.

Η ελάττωση του πόνου, η βελτίωση της κυκλοφορίας, η ελάττωση της φλεγμονής καθώς και η ενεργοποίηση των ινοβλαστών για έκκριση κολλαγόνου προσδίδουν υψηλή θεραπευτική αξία στην εφαρμογή τους, σε συνδεσμικές κακώσεις και σε κακώσεις των τενόντων. Έτσι χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην περιαρθρίτιδα του ώμου, στην επικονδυλίτιδα και σε άλλες τενοντίτιδες.

Επίσης χρησιμοποιούνται με επιτυχία σε κακώσεις των μυών όπως στις θλάσεις και στα τραβήγματα.

Χάρη στην επιτάχυνση της αιματικής ροής και στην απομάκρυνση των μεταβολικών παραγώγων, συντελούν στη χαλάρωση των καταπονημένων μυών, σε προβλήματα όπου συνυπάρχει μυικός σπασμός όπως οι οσφυαλγίες και το αυχενικό σύνδρομο.

’λλες περιπτώσεις στις οποίες χρησιμοποιείται το LASER είναι η μεταταρσαλγία (πόνος κάτω από το πέλμα), το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, η άκανθα πτέρνης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή τους αντενδείκνυται σε αιμορραγικές καταστάσεις, σε κακοήθεις νεοπλασίες (καρκίνος), πλησίον του θυρεοειδή και των ματιών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση