Μαλάξεις

Άλλες ονομασίες

Θεραπευτική μάλαξη, θεραπευτικό μασάζ

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η θεραπευτική μάλαξη αποτελεί ένα από τα φυσικά μέσα θεραπείας και βρίσκει ευρεία εφαρμογή σε όλες σχεδόν τις παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος αλλά και των άλλων συστημάτων του ανθρώπου. Μολονότι τα τελευταία χρόνια βελτιώθηκε σημαντικά ο χρόνος αποκατάστασης, με τη χρησιμοποίηση των μοντέρνων φυσικών μέσων, η αποκατάσταση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μάλαξη.

Μηχανισμός Δράσης

Η θεραπευτική μάλαξη βασίζεται στο συνδυασμό ειδικών δυνάμεων πίεσης και διάτασης που προκαλούν ευεργετικές επιδράσεις στους χώρους του αυλού των αγγείων του αίματος, της λέμφου και των τριχοειδών αγγείων.

Δύο είναι οι μηχανισμοί δράσης της μάλαξης: ο αντανακλαστικός και ο μηχανικός.

Ο αντανακλαστικός μηχανισμός πιστεύεται ότι προκαλείται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Έτσι ένα αισθητικό ερέθισμα, όπως το απαλό πέρασμα των χεριών πάνω στο δέρμα γίνεται αντιληπτό από τους αισθητικούς υποδοχείς που βρίσκονται σε αυτό προκαλώντας μια σειρά ανταποκρίσεων από το αυτόνομο νευρικό σύστημα.

Ο μηχανικός ερεθισμός αναφέρεται στην επίδραση της μάλαξης μέσω της εξωτερικής πίεσης, τόσο στις επιφανειακές όσο και στις εν τω βάθει ευρισκόμενες φλέβες με αποτέλεσμα τη μετακίνηση του αίματος και την αποσυμπίεση της περιοχής που δέχεται το ερέθισμα.

Αποτελέσματα

Η μάλαξη έχει άμεση δράση στα ανώτερα στρώματα της επιδερμίδας. Η προκαλούμενη αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος προκαλεί απελευθέρωση των πόρων των ιδρωτοποιών και σμηγματογόνων αδένων και απαλλάσει την επιδερμίδα από άχρηστα σωματίδια και νεκρά κύτταρα. Ακόμη αυξάνει την ανθεκτικότητα και την ελαστικότητα του δέρματος στις θερμικές και μηχανικές καταπονήσεις και συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Στα οστά η μάλαξη έχει ευρεία εφαρμογή στη θεραπεία των καταγμάτων μέσω της αύξησης της κυκλοφορίας του αίματος κατά μήκος των νεοσχηματιζόμενων αγγείων επιταχύνοντας την επούλωση και συνεπώς την αποκατάσταση.

Η αύξηση της ροής του αίματος που επιστρέφει στην καρδιά βελτιώνει τη λειτουργία της με αποτέλεσμα τη γενικότερη αύξηση της ροής του αίματος στους ιστούς και τελικά τη βελτίωση του μεταβολισμού.

Ακόμη η μάλαξη επιδρά ευεργετικά στην παροχέτευση και απορρόφηση της λέμφου σε περιπτώσεις παθολογικής συγκέντρωσής της, όπως συμβαίνει στα οιδήματα (πρηξίματα).

Στους μυς η μάλαξη βοηθά μέσω της αύξησης της αιμάτωσης, στην απομάκρυνση των καματογόνων ουσιών, στη λύση των συμφύσεων και στην αύξηση της ελαστικότητας.

Η μάλαξη βοηθά στην αύξηση του ποσού των ούρων και στην ταχύτερη προώθηση του περιεχομένου του εντέρου.

Η τεχνική της μάλαξης στους πνεύμονες βοηθά στην παροχέτευση της βλέννης και των βλεννοποιωδών υλικών που υπάρχουν στους βρόγχους σε περιπτώσεις όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα, το εμφύσημα.

Τέλος δεν θα πρέπει να παραληφθεί η ωφέλεια της μάλαξης στην ψυχολογία του ασθενούς. Ο συνδυασμός της σωματικής χαλάρωσης και της ψυχικής απελευθέρωσης συνθέτουν μια γενικότερη ευφορία στον ασθενή.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση