Αθλητικό υπόδημα

Αθλητικά παπούτσια.
Κατά τη διάρκεια των περισσότερων αθλητικών δραστηριοτήτων, το βάρος που μεταφέρεται στην ποδοκνημική άρθρωση, είναι πολύ, μεγάλο. Στο τρέξιμο το βάρος μπορεί να πλησιάζει τέσσερις φορές το βάρος του σώματος. Στους άλτες του μήκους που έχουν επίδοση κοντά στα οχτώ μέτρα, η επιβάρυνση που δέχεται το πόδι πατήματος, πλησιάζει τις δέκα φορές πάνω από το βάρος τους. Η ένταση πρέπει να απορροφηθεί από την επιφάνεια που πατάνε οι αθλητές ( π.χ. ταρτάν ), από τα παπούτσια, από τους μύες και τα οστά. Για να μπορούν τα αθλητικά παπούτσια να συμβάλλουν στην σωστή εκτέλεση των κινήσεων, στην επιτυχία υψηλής απόδοσης και στην πρόληψη κατά των τραυματισμών, πρέπει να χαρακτηρίζονται από τις παρακάτω ιδιότητες:
1. Να έχουν τέλεια εφαρμογή.
2. Να παρέχουν άνεση.
3. Να παρέχουν σταθερότητα.
4. Να είναι ελαστικά και εύκαμπτα.
5. Να διαθέτουν άνεση χώρου στο μπροστινό μέρος, για να μην εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος στα δάχτυλα.
6. Να έχουν ανατομικά χαρακτηριστικά.
7. Να επιτρέπουν σταδιακή αίσθηση των δυνάμεων κρούσης και όχι ξαφνική απορρόφηση των κραδασμών.
8. Να προστατεύουν και να σταθεροποιούν τις φτέρνες, ( τακούνι από μαλακό και ελαστικό υλικό ), αποτρέποντας πιθανά διαστρέμματα και ξεκουράζοντας τον Αχίλλειο τένοντα.
9. Να έχουν μαλακή γλώσσα φτέρνας, για να μην « χτυπάνε».
10. Οι σόλες να έχουν ειδική επιφάνεια, ώστε να μη γλιστράνε.

Βέβαια για κάθε άθλημα σχεδόν υπάρχουν και ειδικά παπούτσια, ( κατασκευάζονται πάνω από 200 είδη αθλητικών παπουτσιών ). Καλό είναι οι αθλούμενοι να είναι ενήμεροι για τις ειδικές απαιτήσεις του αθλήματος, να συμβουλεύονται τον προπονητή τους και να επιλέγουν τα κατάλληλα για το άθλημα τους παπούτσια και να μην κάνουν δαπανηρές αλλά άστοχες επιλογές. Για παράδειγμα, πολλοί αγοράζουν συχνά πολύ καλά παπούτσια για jogging, πιστεύοντας ότι είναι κατάλληλα και για άλλες δραστηριότητες, γεγονός που δεν ευσταθεί. Τα παπούτσια του jogging, είναι ακατάλληλα και μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς, όταν χρησιμοποιηθούν στο μπάσκετ, το βόλεϊ ή το τένις.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση