Doping – Αναβολικά στεροειδή

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Τα αναβολικά στεροειδή είναι η ευρύτερα χρησιμοποιούμενη και ανιχνευόμενη μέθοδος Doping στις μέρες μας. Περιλαμβάνουν όλες τις ουσίες που μοιάζουν χημικά με την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη και εμφανίζουν παρόμοια δραστηριότητα. Συμβάλλουν στην αύξηση της σύνθεσης πρωτεϊνικής συσταλτικής ουσίας στο μυϊκό κύτταρο (μυϊκή υπερτροφία ), με αποτέλεσμα την αύξηση της μυϊκής δύναμης. Χρησιμοποιούνται από αθλητές των οποίων τα αγωνίσματα βασίζονται στη δύναμη και τη μυϊκή ισχύ, όπως η άρση βαρών, οι ρίψεις, οι δρόμοι και η κολύμβηση ταχύτητας κ.α. Η χρήση τους όμως συνοδεύεται από πλήθος ανεπιθύμητων παρενεργειών, πολλές από τις οποίες είναι μη αναστρέψιμες.

Ορμονικές διαταραχές.

Η λήψη τους από άνδρες αθλητές, ελαττώνει την παραγωγή των γενετήσιων ορμονών τεστοστερόνης, με πολύ δυσάρεστες επιδράσεις στο ανδρικό γεννητικό σύστημα. Παρατηρείται ατροφία των όρχεων, ολιγοσπερμία ( μείωση του ποσοστού σπερματοζωαρίων στο σπέρμα ) και αζωοσπερμία (νεκρά σπερματοζωάρια ). ’λλες επιδράσεις είναι η διόγκωση του προστάτη, η εμφάνιση ακμής και η αλωπεκία ( φαλάκρα ) και η αύξηση του μεγέθους του στήθους. Στις γυναίκες οι παρενέργειες είναι ιδιαίτερα έκδηλες αφού λαμβάνουν μια ουσία που στον οργανισμό τους βρίσκεται φυσιολογικά σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Εμφανίζονται δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του ανδρικού φύλου, όπως αυξημένη τριχοφυϊα και τραχύτητα της φωνής. Προκαλείται αναστολή της ωρίμανσης του ωοθυλακίου, αναστολή της ωορηξίας, ανωμαλίες στο γενετήσιο κύκλο και μεγέθυνση της κλειτορίδας., Οι περισσότερες από αυτές τις διαταραχές δεν αντιστρέφονται μετά τη διακοπή της χρήσης στεροειδών. Στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει πρώιμη σύγκλιση των επιφύσεων με αποτέλεσμα να μην φτάνουν το αναμενόμενο ύψος και πρώιμη είσοδο στην εφηβεία.

Βλάβες στο συκώτι.

Προκαλούν καταστροφή των ηπατικών κυττάρων, που μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση ή στην εμφάνιση όγκου. Κυρίως ενοχοποιούνται τα αναβολικά που λαμβάνονται από το στόμα ( αρκετά αναβολικά χορηγούνται ενδοφλέβια για να μην χάνεται η δράση τους μέσω του μεταβολισμού ).

’λλες ανεπιθύμητες επιδράσεις.

Παρατηρούνται αλλαγές στο μεταβολισμό των λιπιδίων που δημιουργούν προϋποθέσεις για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης, μειώνεται η αμυντική ικανότητα του οργανισμού (επιρρέπεια στην ανάπτυξη νεοπλασίας, λοιμώξεων κ.λ.π ). Τέλος διαταράσσεται η συμπεριφορά του ατόμου. Εκδηλώνονται συχνά αίσθημα ευφορίας, ψύχωση, κατάθλιψη, επιθετικότητα, νυμφομανία κ.α.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση