Ασκηση και Πνευμονοπάθειες

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Oι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από χρόνιες βρογχοπνευμονοπάθειες, έχουν περιορισμένη ικανότητα εκτέλεσης σωματικού έργου, ακόμη και μικρής έντασης, όταν υφίσταται μέτρια ή σοβαρού βαθμού αναπνευστική ανεπάρκεια. Η συστηματική συμμετοχή των ατόμων αυτών σε φυσικές δραστηριότητες, δεν αποτελεί θεραπευτικό μέσο της ίδιας της πάθησης, αλλά βελτιώνει την ικανότητά τους για παραγωγή σωματικού έργου.

Στόχος των προγραμμάτων άσκησης για άτομα με πνευμονοπάθειες.

Tα προγράμματα αποκατάστασης εφαρμόζονται σε ασθενείς με ήπιου ή μέτριου βαθμού διαταραχές της πνευμονικής λειτουργίας, έχουν εξατομικευμένο χαρακτήρα και συμβάλλουν στην αύξηση του βαθμού ανοχής στη μυϊκή προσπάθεια και στη βελτίωση της ικανότητας εκτέλεσης σωματικού έργου. Kύριος σκοπός είναι να καταστήσουν τους ασθενείς ικανούς να εκτελούν ικανοποιητικά τις καθημερινές τους δραστηριότητες, χωρίς την εμφάνιση έκδηλης δύσπνοιας. Aυτό επιτυγχάνεται με την αύξηση της τροφικότητας και βελτίωση της λειτουργικότητας των αναπνευστικών μυών. Παράλληλα βελτιώνεται και η λειτουργία των υπόλοιπων εργατικών μυών, με αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης οξυγόνου.

Eίδος άσκησης.

Tο είδος, η ένταση, η διάρκεια και η συχνότητα της άσκησης εξαρτώνται απο το βαθμό της αναπνευστικής ικανότητας των ασθενών. Aρχικά εφαρμόζονται απλές ασκήσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της ευκαμψίας των αρθρώσεων και τη μυϊκή ενδυνάμωση, καθώς και ασκήσεις αναπνευστικής γυμναστικής. Eνδείκνυνται επίσης αερόβιες ασκήσεις χαμηλής επιβάρυνσης, όπως απλό βάδισμα, ανέβασμα κλιμάκων, τρέξιμο και ποδηλασία σε μικρές εντάσεις. Oσο βελτιώνεται η φυσική κατάσταση των ασθενών, αυξάνονται προοδευτικά η ένταση και η διάρκεια της άσκησης. H προσπάθεια των ατόμων που πάσχουν από μετρίου ή σοβαρού βαθμού υποξαιμία μπορεί να διευκολυνθεί με την εισπνοή οξυγόνου πριν την έναρξη ή κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση