Αερόμπικ στο νερό

Πως γίνεται

Το πρόγραμμα γύμνασης με τη μορφή αερόμπικ στο νερό ( Aqua Aerobic ) μπορεί να αποτελείται από ασκήσεις σύσφιξης και ενδυνάμωσης των μυών ( με ειδικούς αλτήρες, λάστιχα ή χωρίς ) ή να είναι συνδυασμός και των δύο. Αυτό το είδος άσκησης προϋποθέτει ειδικές κολυμβητικές δεξαμενές, βάθους 50 έως 30 εκατοστών, με αρκετές μπάρες και σχοινιά, για να στηρίζονται και να ξεκουράζονται οι ασκούμενοι.

Πολλές βέβαια απλές ασκήσεις γίνονται εύκολα και σε κανονικές πισίνες με πολύ καλά αποτελέσματα. Η γυμναστική στο νερό βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία, την αντοχή και τη μυϊκή δύναμη και ευλυγισία.

Πλεονεκτήματα..

1. Το νερό δημιουργεί αντίσταση σε κάθε είδους κίνηση. Αυξάνοντας τη μυϊκή προσπάθεια, το νερό επιταχύνει τη διαδικασία σύσφιξης των μυών χωρίς ιδιαίτερο κόπο και – πιάσιμο – των μυών.
2. Η άσκηση μέσα στο νερό δεν χρειάζεται να είναι πολύωρη και ιδιαίτερα κοπιώδης. 25 λεπτά άσκησης στο νερό αντιστοιχούν σε 45 λεπτά άσκησης στην ξηρά.
3. Επειδή το σώμα απαλλάσσεται αρκετά από τη βαρύτητα, υπάρχει η δυνατότητα εκτέλεσης ποικιλίας ασκήσεων, με ελάχιστο κίνδυνο τραυματισμών.
4. Αποτελεί τον πλέον εφαρμοσμένο τύπο άσκησης για άτομα με ειδικές ανάγκες.
5. Ταιριάζει ιδιαίτερα στους παχύσαρκους και στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
6. Η απαλλαγή του σώματος από ένα μεγάλο μέρος του βάρους του, δημιουργεί την αίσθηση νευρομυϊκής χαλάρωσης, που συμβάλλει ιδιαίτερα στην καταπολέμηση του καθημερινού άγχους.

Μειονεκτήματα.

1. Κίνδυνος μολύνσεων, κυρίως από μύκητες.
2. Αυξημένη πιθανότητα δερματοπαθειών.
3. Κίνδυνος εγκαυμάτων εάν γίνεται σε ανοιχτή πισίνα.
4. Αύξηση του ποσοστού σωματικού λίπους. ( θερμική προστασία ).

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση