Προθέρμανση

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Προθέρμανση είναι η οργάνωση και η εκτέλεση μιας σειράς ασκήσεων, που στοχεύουν να προετοιμάσουν σωματικά και ψυχολογικά τους ασκούμενους για να δεχτούν στη συνέχεια μια μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Επιδράσεις της προθέρμανσης.

1. Με την αύξηση της κυκλοφορίας και του μεταβολισμού, αυξάνεται και η θερμοκρασία του σώματος.
2. Με τη σταδιακή αύξηση της καρδιακής συχνότητας, προσλαμβάνεται περισσότερο οξυγόνο.
3. Αυξάνεται η ικανότητα απόδοσης έργου.
4. Αυξάνεται η μυϊκή ελαστικότητα και μειώνεται η αντίσταση του συνδετικού ιστού.
5. Αυξάνεται η ταχύτητα διάδοσης των νευρικών ώσεων και μειώνεται η μυϊκή ένταση.
6. Ενισχύεται η διάθεση για άσκηση.
7. Βοηθάει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Πως γίνεται

Η σωστά οργανωμένη προθέρμανση πρέπει να διακρίνεται σε γενική και ειδική. Η γενική προθέρμανση έχει σκοπό να κινητοποιήσει μεγάλες μυϊκές ομάδες ώστε να συγκεντρωθούν μεγάλες ποσότητες αίματος σε αυτές .

Η γενική προθέρμανση ξεκινάει με απλό βάδισμα που σταδιακά αυξάνεται το μήκος διασκελισμού και ο ρυθμός του. Συνεχίζεται με ελαφρό jogging και συνδυασμό του με ασκήσεις των άνω άκρων και ακολουθούν απλές γυμναστικές ασκήσεις ( κάμψεις, εκτάσεις περιφορές, απαγωγές, προσαγωγές κ.α. ) που εκτελούνται με ελεγχόμενα αυξανόμενη ένταση και με διατατικές ασκήσεις. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται ανακατανομή αίματος στις μεγάλες μυϊκές ομάδες και δεν προξενείται ένταση στις αρθρώσεις.

Η ειδική προθέρμανση σκοπεύει να προετοιμάσει καλύτερα την περιοχή εκείνη που πρόκειται να επιβαρυνθεί περισσότερο ( π.χ. για τους δρομείς τα γόνατα και οι μηροί ). Τις περισσότερες φορές η ειδική προθέρμανση περιλαμβάνει μιμητικές ασκήσεις, όμοιες με αυτές που θα ακολουθήσουν στο αγώνισμα, που ξεκινούν αρχικά με μικρή ένταση. Οι ρίπτες μιμούνται συνήθως την κίνηση της ρίψης χωρίς το όργανο ή με ελαφρότερο, στο βόλεϊ και στο τένις κάνουν σέρβις με μικρότερη ένταση. Κάτι ανάλογο προηγείται στα περισσότερα αθλήματα.

Η προθέρμανση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραμελείται. Δεν αφορά μόνο τους πρωταθλητές και πρέπει να γίνεται με επιμέλεια από όλους πριν από κάθε άσκηση απλή ή έντονη.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση