Ιώδιο (I)

Ποιός είναι ο ρόλος του

Το ιώδιο αποτελεί βασικό συστατικό των θυρεοειδικών ορμονών Θυροξίνη (Τ4) και τριιωδοθυρονίνη (Τ3) οι οποίες περιέχουν τέσσερα και τρία άτομα ιωδίου αντίστοιχα. Οι ορμόνες αυτές είναι απαραίτητες για φυσιολογική ανάπτυξη αλλά και καλή λειτουργία του μεταβολισμού. Το ιώδιο είναι επίσης απαραίτητο για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρυου κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Τι προκαλεί η έλλειψη

Η έλλειψη ιωδίου προκαλεί το σύνδρομο Goiter, στο οποίο παρατηρείται διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα και υποθυρεοειδισμός. Ελλειψη ιωδίου σε γυναίκες κατά την κύηση προκαλεί Κρετινισμό στα νεογέννητα τα οποία έχουν χαρακτηριστικό χαμηλό ανάστημα και διανοητική καθυστέρηση. Η έλλειψη ιωδίου είναι χαρακτηριστικό των αναπτυσσόμενων χωρών (και ιδιαίτερα των ορεινών περιοχών) αλλά έχει παρατηρηθεί και σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης.

Τι προκαλεί η υπερπρόσληψη

Αυξημένη πρόσληψη ιωδίου μπορεί να προκαλέσει τοξικά συμπτώματα αλλά και υπερθυρεοειδισμό. Επίσης υπάρχουν κάποιες έρευνες που συσχετίζουν την υψηλή πρόσληψη ιωδίου με τον καρκίνο του θυρεοειδή. Όταν η έγκυος προσλαμβάνει μεγάλες ποσότητες ιωδίου, το έμβρυο διατρέχει κίνδυνο υπερθυρεοειδισμού, διότι ο πλακούντας επιτρέπει τη διέλευση του ιωδίου.

Πηγές

Το ιωδιούχο αλάτι αποτελεί την κυριότερη πηγή ιωδίου. Σημαντικές ποσότητες περιέχονται στα θαλασσινά και τα ψάρια (σολωμός, μπακαλιάρος), στο ψωμί, και στο γάλα.

Προτεινόμενη Πρόσληψη

Προτεινόμενη Ημερήσια Πρόσληψη Ιωδίου (I)

Βρέφη εώς 3 μηνών 50mg
Βρέφη εώς 4-12 μηνών 60mg
Παιδιά 1-3 ετών 70mg
Παιδιά 4-6 ετών 100mg
Παιδιά 7-10 ετών 110mg
Ανδρες 11-14 ετών 130mg
Ανδρες 15 ετών + 140mg
Γυναίκες 11-14 ετών 130mg
Γυναίκες 15 ετών + 140mg

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση