Φθόριο (F)

Ποιός είναι ο ρόλος του

Το φθόριο δεν έχει αποδειχτεί ότι αποτελεί ουσιώδες συστατικό για τον άνθρωπο. Ωστόσο προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα και συμμετέχει στη εναπόθεση μεταλλικών στοιχείων στα ιστά και τα δόντια σε παθολογικές καταστάσεις. Στη μεταπολεμική περίοδο με την προσθήκη φθορίου στο πόσιμο νερό παρατηρήθηκε μείωση της τερηδόνας. Σε μελέτες που έχουν γίνει παγκοσμίως, έχει αποδειχθεί πλέον ότι η φθορίωση του νερού μπορεί να μειώσει την εμφάνιση τερηδόνας στο γενικό πληθυσμό μέχρι και 50%.

Τι προκαλεί η έλλειψη

Η έλλειψη φθορίου μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα αλλά και μείωση της ποστικής μάζας.

Τι προκαλεί η υπερπρόσληψη

Αυξημένη πρόσληψη φθορίου μπορεί να προκαλέσει δυσχρωμία στα δόντια, μια κατάσταση γνωστή ως φθορίαση. Φθορίαση προκαλείται και στα οστά με την παρατεταμένη και υπερβολική πρόσληψη φθορίου (20-80mg/ημέρα για 10-20 χρόνια).

Πηγές

Το φθοριωμένο νερό και η οδοντόπαστα αποτελούν τις κυριότερες πηγές φθορίου. Σημαντικές ποσότητες περιέχονται και στο τσάι.

Προτεινόμενη Πρόσληψη

Συγκέντωση φθορίου στο νερό της τάξης του 1ppm συμβάλλει σημαντικά στην προστασία ενάντια στην τερηδόνα χωρίς να προκαλεί αισθητικά σημαντικό δυσχρωματισμό των δοντιών.
Στα βρέφη εώς και 6 μηνών, πρόσληψη εώς και 0,22mg ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα θεωρείται ασφαλής πρόσληψη. Για παιδιά από 6 μηνών εώς και 6 χρονών η αντίστοιχη τιμή είναι 0,12mg ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα και για παιδιά μεγαλύτερα από έξι χρονών και ενήλικες η τιμή είναι 0,05mg ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση