Χρώμιο (Cr)

Ποιός είναι ο ρόλος του

Το χρώμιο αποτελεί συστατικό ενός πολύ βασικού συμπλέγματος που συμμετέχει στη δράση της ινσουλίνης. Συμμετέχει επίσης στο μεταβολισμό των λιποπρωτεϊνών και τη διατήρηση της δομής των νουκλεϊνικών οξέων. Το χρώμιο βρίσκεται σε δύο μορφές, την κατιονική μορφή Cr III, η οποία είναι βιοχημικά ενεργή και την ανιονική μορφή Cr VI, η οποία μεταβολίζεται διαφορετικά και είναι πιο τοξική.

Τι προκαλεί η έλλειψη

Η έλλειψη χρωμίου σπάνια παρατηρείται σε υγιή άτομα. Συνήθως έλλειψη παρουσιάζουν ασθενείς που βίσκονται σε χρόνια παρεντερική διατροφή. Η έλλειψη μπορεί να προκαλέσει δυσανεξία στη γλυκόζη και να αυξήσει τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα. Μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Τι προκαλεί η υπερπρόσληψη

Το χρώμιο στην κατιονική του μορφή (Cr III) δεν έχει τοξικές αντιδράσεις. Η ανιονική όμως μορφή του χρωμίου (Cr VI) μπορεί να προκαλέσει νεφρική ή και ηπατική νέκρωση όταν λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις (1-2 γραμμάρια ημερεσίως).

Πηγές

Πηγή χρωμίου αποτελούν οι ολόκληροι σπόροι και τα σπορέλαια, η μαγιά της μπύρας, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Προτεινόμενη Πρόσληψη

Δεν έχουν καθοριστεί ακριβείς ποσότητες για την προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη χρωμίου αλλά πρόσληψη που κυμαίνεται από 25 εώς και 100 μικρογραμμάρια ημερεσίως θεωρείται ασφαλής και επαρκής πρόσληψη για ενήλικες. Για τα παιδιά και τους έφηβους η αντίστοιχη τιμή είναι από 0,1 εώς 1,0 μικρογραμμάριο ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση