Σίδηρος (Fe)

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Ο σίδηρος αντιπροσωπεύει το 0,1% των ιχνοστοιχείων στο ανθρώπινο σώμα και η συνολική ποσότητα σιδήρου που περιέχεται στο σώμα ενός υγιειούς ενήλικα είναι κατά μέσο όρο 4 γραμμάρια.

Ποιός είναι ο ρόλος του

Ο σίδηρος αποτελεί βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες στους περιφερικούς ιστούς. Αποτελεί επίσης συστατικό των κυτοχρωμάτων (κυτταρικά ένζυμα). Ο σίδηρος αποθηκεύεται στον οργανισμό στο συκώτι, το σπλήνα, τους μύες και το μυελό των οστών με τη μορφή ειδικών πρωτεϊνών τη φερριτίνη και την αιμοσιδηρίνη. Στο αίμα μεταφέρεται ενωμένος με την πρωτεϊνη τρανσφερίνη.

Τι προκαλεί η έλλειψη

Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί μικροκυτταρική αναιμία. Επίσης χωρίς τα συμπτώματα της αναιμίας, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, πονοκεφαλους, καθώς και προβλήματα στη νοητική λειτουργία και τη συμπεριφορά. Επίσης μπορεί να επιφέρει ελάττωση της αντίστασης στις λοιμώξεις.

Τι προκαλεί η υπερπρόσληψη

Η πρόσληψη σιδήρου σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί ανεπιθύμητες αντιδράσεις και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Οι περισσότερες περιπτώσεις δηλητηρίασης από σίδηρο έχουν παρατηρηθεί σε παιδιά, στα οποία 20mg σιδήρου ανά κιλό σωματικού βάρους αποτελεί τοξική δόση.

Πηγές

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας, το συκώτι και τα εντόσθια, τα αυγά, τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Ο σίδηρος του κρέατος και των εντοσθιων (τρισθενής) απορροφάται άμεσα από τον οργανισμό. Ο σίδηρος που βρίσκεται όμως στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης (όσπρια, λαχανικά), (δισθενής) χρειάζεται να μετατραπεί στην τρισθενή μορφή προκειμένου να απορροφηθεί ευκολότερα. Πηγή σιδήρου αποτελούν επίσης όλα τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Προτεινόμενη Πρόσληψη

Προτεινόμενη Ημερήσια Πρόσληψη Σιδήρου (Fe)

Βρέφη εώς 3 μηνών 1,7mg
Βρέφη 4-6 μηνών 4,3mg
Βρέφη 7-12 μηνών 7,8mg
Παιδιά 1-3 ετών 6,9mg
Παιδιά 4-6 ετών 6,1mg
Παιδιά 7-10 ετών 8,7mg
Ανδρες 11-18 ετών 11,3mg
Ανδρες 19 ετών + 8,7mg
Γυναίκες 11-50 ετών 14,8mg
Γυναίκες 50 ετών + 8,7mg
Εγκυμοσύνη 30mg

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση