Φυλλικό οξύ

Τί είναι

Το φυλλικό οξύ (ή φτερολογλουταμινικό οξύ) αποτελείται από τρεις επιμέρους ενώσεις, οι οποίες μεμονωμένες δεν έχουν διατροφική αξία αλλά συνενωμένες, σα φυλλικό οξύ αποτελουν πολύ σημαντική βιταμίνη για τον οργανισμό.

Ποιός είναι ο ρόλος του

Η φυλλικό οξύ είναι βιταμίνη απαραίτητη για τη σύνθεση νουκλεϊνικών οξέων. Αυτός είναι και ο λόγος που το φυλλικό οξύ αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα προ και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης συμμετέχει και στη σύνθεση ερυθρών αιμοσφαιρίων, όπως και η βιταμίνη Β12. Το φυλλικό οξύ συμμετέχει και στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών.

Τι προκαλεί η έλλειψη

Ελλειψη φυλλικού οξέος μπορεί να προκαλέσει ένα χαρακτηριστικό τύπο αναιμίας, τη μεγαλοβλαστική αναιμία. Αυτή είναι παρόμοια με την αναιμία που προκαλεί η δυσαπορρόφηση της κυανοκοβαλαμίνης αλλά δε συνδυάζεται με προβλήματα στο νευρικό σύστημα που είναι χαρακτηριστικό της κακοήθους αναιμίας. Η έλλειψη φυλλικού οξέος στις έγκυες γυναίκες μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό αλλά και σε γέννηση παιδιού με πολύ χαμηλό βάρος. Εάν η διατροφή της μητέρας πριν από τη σύλληψη ή κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της εγκυμοσύνης είναι φτωχή σε φυλλικό οξύ, τότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να γεννηθεί παιδί με συγγενείς ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα.

Τι προκαλεί η υπερπρόσληψη

Ενώ το φυλλικό οξύ δεν είναι τοξικό ακόμα και σε μεγάλες δόσεις, υπάρχει πιθανότητα να δημιουργήσει προβλήματα στην απορρόφηση του ψευδάργυρου. Φυσιολογικά το φυλλικό οξύ δεν παρουσιάζει συμπτώματα τοξικότητας.

Πηγές

Το φυλλικό οξύ βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στο συκώτι, στη μαγιά της μπύρας, στα πορτοκάλια, στα όσπρια.

Προτεινόμενη πρόσληψη

Προτεινόμενη Ημερήσια Πρόσληψη φυλλικού οξέος

Βρέφη εώς 12 μηνών…………50 mg
Παιδιά 1-3 ετών……………….70 mg
Παιδιά 4-6 ετών………………100 mg
Παιδιά 7-10 ετών…………….150 mg
Ανδρες 11 ετών +……………200 mg
Γυναίκες 11 ετών +………….200 mg
Κύηση………………………+ 100 mg
Θηλασμός………………….+ 60 mg

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση