Θειαμίνη ή Βιταμίνη Β1

Ποιός είναι ο ρόλος της

Η θειαμίνη είναι βιταμίνη απαραίτητη για το μεταβολισμό των υδατανθράκων διότι αποτελεί συστατικό συνένζυμου του μεταβολισμού τους. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό της αλκοόλης και των διακλαδισμένων αμινοξέων. Η θειαμίνη σχετίζεται και με την καλή λειτουργία των περιφερικών νεύρων.

Τι προκαλεί η έλλειψη

Η έλλειψη της θειαμίνης προκαλεί προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα τα οποία εκδηλώνονται με μειωμένα αντανακλαστικά και συνοδεύονται με καταβολή και απάθεια. Επίσης μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές στο μεταβολισμό, απώλεια της όρεξης και δυσκοιλιότητα. Παρατεταμένη έλλειψη θειαμίνης μπορεί να προκαλέσει την ασθένεια Μπέρι-μπέρι, η οποία έχει διάφορους τύπους. Όλοι οι τύποι εκδηλώνονται με απώλεια της όρεξης η οποία οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Η ασθένεια μπορεί επίσης να εκδηλώσει αδυναμία, ευερεθιστικότητα, περιφερική νευροπάθεια, ακόμα και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Το σύνδρομο Wernicke-Korsakoff έχει επίσης συνδυαστεί με έλλειψη θειαμίνης και εκδηλώνεται κυρίως στους αλκοολικούς.

Τι προκαλεί η υπερπρόσληψη

Αν και σπάνια αναφέρονται περιπτώσεις υπερβιταμίνωσης από θειαμίνη, η χρόνια υπερπρόσληψη βιταμίνης Β1 (μεγαλύτερη από 50mg/κιλό σωματικού βάρους ή μεγαλύτερη από 3γρ ημερεσίως) είναι τοξική και έχει συνδυαστεί με μια σειρά από κλινικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, υπερευαισθησία, αϋπνία, ταχυκαρδία, αδυναμία, δερματίτιδες.

Πηγές

Η βιταμίνη Β1 βρίσκεται στο χοιρινό κρέας, στα ολόκληρα σπόρια και τα δημητρικά πρωινού, τα όσπρια, το συκώτι και τους ξηρούς καρπούς.

Προτεινόμενη πρόσληψη

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη για τη θειαμίνη λόγω του ό,τι η πρόσληψη σχετίζεται με την ποσότητα υδατανθράκων στη διατροφή. Πάντως 0.4mg / 1000KCal ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης θεωρείται ασφαλής και επαρκής ποσότητα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση