Υδατάνθρακες

Ενεργειακή αξία: 4 Kcal / γραμμάριο

Τι είναι

Οι υδατάνθρακες είναι ενώσεις οι οποίες αποτελούνται από άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο και αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.

Κατηγορίες

Οι υδατάνθρακες χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες, τους μονοσακχαρίτες, τους δισακχαρίτες και τους πολυσακχαρίτες.

Οι μονοσακχαρίτες είναι η πιο απλή μορφή υδατανθράκων και οι πιο γνωστοί είναι η γλυκόζη, η φρουκτόζη και η γαλακτόζη.

Οι δισακχαρίτες αποτελούνται απο 2 μόρια μονοσακχαριτών. Ο πιο γνωστός δισακχαρίτης είναι η κοινή ζάχαρη (σακχαρόζη), η οποία αποτελείται από ένα μόριο γλυκόζης και ένα μόριο φρουκτόζης. Η αντίστοιχη ‘ζάχαρη του γάλακτος’, η λακτόζη, αποτελείται από ένα μόριο γλυκόζης και ένα μόριο γαλακτόζης.

Οι πολυσακχαρίτες αποτελούνται από πολλά μόρια μονοσακχαριτών και οι πιο γνωστοί είναι το άμυλο, η κυτταρίνη και το γλυκογόνο οι οποίοι αποτελούνται από πολλά μόρια γλυκόζης.

Το άμυλο αποτελεί τη βασική μορφή αποθήκευσης υδατανθράκων στους φυτικούς οργανισμούς και αντίστοιχα το γλυκογόνο αποτελεί τη μορφή αποθήκευσης υδατανθράκων στους ζωικούς οργανισμούς.

Ποιός είναι ο ρόλος τους

Οι υδατάνθρακες παρέχουν στον οργανισμό την ενέργεια που απαιτείται για τις βασικές του λειτουργίες καθώς και για τις μηχανικές λειτουργίες.

Οι υδατάνθρακες θα πρέπει να ανιτπροσωπεύουν το 50-55% της ημερήσιας πρσλαμβανόμενης ενέργειας.

Ποιές τροφές αποτελούν πηγή υδατανθράκων

Υδατάνθρακες περέχονται σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα αλλά βασική πηγή υδατανθράκων αποτελούν τα δημητριακά και τα προϊόντα τους όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά το ρύζι. Υδατάνθρακες μας περέχουν επίσης και τα φρούτα και τα λαχανικά, τα όσπρια. Θα πρέπει να προτιμούνται οι τροφές οι οποίες περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες όπως τα αδρά επεξεργασμένα δημητριακά τα οποία παρέχουν άμυλο αλλά και αρκετές φυτικές ίνες. Τροφές που παρέχουν απλούς υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη, θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση