Πρωτεΐνες

Ενεργειακή αξία : 4 Kcal / γραμμάριο

Τι είναι

Οι πρωτεΐνες είναι ενώσεις που αποτελούνται απο άνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο και άζωτο. Το άζωτο κάνει τις πρωτεϊνες να διαφέρουν από τα άλλα δύο μακροσυστατικά σε ό,τι αφορά τη χημική τους σύσταση. Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από τα αμινοξέα. Υπάρχουν 20 αμινοξέα τα οποία ενώνονται μεταξύ τους με δεσμούς που ονομάζονται ‘πεπτιδικοί δεσμοί’ και σχηματίζουν τις πρωτεΐνες.

Κατηγορίες

Οι πρωτεΐνες μπορούν να χωριστούν σε δυο βασικές κατηγορίες ανάλογα με την προέλευσή τους και τη σύσταση των αμινοξέων τους. Τις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης και τις πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης. Οι τελευταίες ονομάζονται και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας λόγω του ό,τι παρέχουν στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα αμινοξέα τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός και χρεάζεται να τα πάρει ‘έτοιμα’ από τη διατροφή του. Όσον αφορά τις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, αυτές παρέχουν στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα αμινοξέα μόνο όταν υπαρχουν οι κατάλληλοι συνδυασμοι τροφών φυτικής προέλευσης. Τα απαραίτητα αμινοξέα είναι εννέα και είναι η Βαλίνη, Λευκίνη, Ισολευκίνη, Φαινυλαλανίνη, θρεονίνη, Μεθιονίνη, Τρυπροφάνη, Λυσίνη & Ιστιδίνη.

Ποιός είναι ο ρόλος τους

Ο ρόλος των πρωτεϊνών εκτός από την παροχή αζώτου, είναι κυρίως δομικός. Παρέχουν στον οργανισμό όλα τα αμινοξέα που χρησιμοποιούνται σα δομικά στοιχεία. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη αλλά και τη διατήρηση και εξέλιξη του οργανισμού. Ο ρόλος τους δεν είναι να παρέχουν ενέργεια παρά μόνον σε συνθήκες έλλειψης υδατανθράκων.

Ποιές τροφές αποτελούν πηγή πρωτεϊνών

Η βασική πηγή των πρωτεϊνών είναι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τρόφιμα φυτικής προέλευσης που αποτελούν πηγή πρωτεϊνών είναι τα όσπρια, το ρύζι, τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση