Αλλεργική δερματίτιδα από επαφή

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Είναι δερματίτιδες των μικρών ζώων, που οφείλονται σε παρατεταμένη επαφή του άτριχου δέρματος του ζώου, με διάφορα αλλεργιογόνα.

Παθογένεια

Η αλλεργική από επαφή δερματίτιδα, ανήκει στον IV τύπο υπερευαισθησίας και απαιτείται συνήθως διάστημα πάνω από 2 χρόνια, έκθεσης στα διάφορα αλλεργιογόνα, για να εγκατασταθεί.

Οι ουσίες που προκαλούν : ροκανίδια ξύλου, γύρη φυτών, ρητίνες, σαμπουάν που περιέχουν παράγωγα πίσσας, εξωπαρασιτοκτόνα, αλοιφές με νεομυκίνη, μάλλινα, πλαστικά ή ελαστικά είδη, χρωστικές, γυαλιστικά πατωμάτων, απορρυπαντικά.

Κλινική εικόνα

Εντοπίζεται σε περιοχές του σώματος με λίγο τρίχωμα, όπως οι μεσοδακτύλιες πτυχές, το πέλμα, η κάτω επιφάνεια λαιμού, του θώρακα, της κοιλίας, η βουβωνική χώρα, η περινεϊκή χώρα. Ορισμένα ζώα αναπτύσουν αλλεργία στα πλαστικά πιάτα της τροφής και εμφανίζουν αλλοιώσεις στα χείλη. Στα σημεία αυτά παρατηρείται έντονος κνησμός, ερύθημα, βλαττίδες και φυσαλλίδες.

Διάγνωση

Από το ιστορικό και την κλινική εικόνα, καθώς και την απομάκρυνση του ζώου από το περιβάλλον του, οπότε τα συμπτώματα υποχωρούν.

Αντιμετώπιση

Συστήνεται η απομάκρυνση του ζώου από το συγκεκριμένο χώρο, η κάλυψη του σώματος με λινά καλύματα, η χρήση τοπικών σκευασμάτων με κορτικοστεροειδή και η πεντοξυφιλλίνη.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση