Πανλευκοπενία της γάτας.

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η Πανλευκοπενία είναι μία λοιμώδης νόσος της γάτας, η οποία οφείλεται σε ιό της ομάδας των Παρβοϊών.

Παθογένεια

Ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό της γάτας, και κατευθύνεται κυρίως σε κύτταρα που πολλαπλασιάζονται γρήγορα. Ανάλογα με το όργανο που εγκαθίσταται ο ιός έχουμε και αντίστοιχη δημιουργία βλαβών. Ετσι προσβάλλει το μυελό των οστών προκαλώντας ακοκκιοκυτταραιμία, το λεμφοποιητικό σύστημα προκαλώντας λεμφοπενία, το έντερο προκαλώντας εντερίτιδα, και στα νεογέννητα και τα έμβρυα την παρεγκεγαλίδα προκαλώντας νευρικά συμπτώματα.

Ολες οι εκκρίσεις των ασθενών περιέχουν τον ιό. Γάτες που ιάθηκαν μπορεί να απεκκρίνουν τον ιό για πολλούς μήνες.

Πρόληψη

Για την ασφαλή πρόληψη της Πανλευκοπενίας γίνονται εμβολιασμοί τον 2ο και 3ο μήνα της ζωής του ζώου. Στη συνέχεια οι εμβολιασμοί επαναλαμβάνονται μία φορά το χρόνο (αναμνηστικές δόσεις) για όλη τη ζωή του ζώου.

Κλινική εικόνα

Η Πανλευκοπενία εκδηλώνεται με πυρετό, ανορεξία, εμέτους, έντονη κατάπτωση. Στη συνέχεια έχουμε έντονη αφυδάτωση, κοιλιακό πόνο (στη ψηλάφιση), και διάρροια. Στα νεαρά άτομα τα συμπτώματα είναι βαρύτερα. Εάν η μόλυνση στα μικρά γατάκια συμβεί όταν αυτά είναι στη μήτρα της μητέρας τους, τότε τα ζώα αυτά τις πρώτες μέρες της ζωής τους παρουσιάζουν νευρικά συμπτώματα (αταξικό βάδισμα).

Διάγνωση

Η διάγνωση της νόσου, στηρίζεται στα κλινικά συμπτώματα. Εξειδικευμένες εργαστηριακές μέθοδοι υπάρχουν για τη διάγνωση της νόσου, αλλά δεν εφαρμόζονται στην πράξη.

Αντιμετώπιση

Για την αποτελεσματική θεραπεία του ιού, δεν υπάρχει μέθοδος. Η θεραπευτική αγωγή αποσκοπεί στην υποστήριξη του ζώου (αντιμετώπιση αφυδάτωσης) και στην αντιμετώπιση των επιμολύνσεων (δευτερογενείς λοιμώξεις).

Οικολογία

Ο ίδιος ιός προκαλεί την “λοιμώδη εντερίτιδα των μίνκ”.

Σημασία για την υγεία του ανθρώπου

Δεν υπάρχει μετάδοση της νόσου στον άνθρωπο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση