Επιφανειακές πυώδεις δερματίτιδες.

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Οι επιφανειακές πυώδεις δερματίτιδες, χαρακτηρίζονται από έντονη φλεγμονώδη αντίδραση των επιφανειακών (επιπολής) στιβάδων του δέρματος.

Παθογένεια

Ο τραυματισμός και ο ερεθισμός του δέρματος προδιαθέτουν στην εγκατάσταση της επιφανειακής πυώδους δερματίτιδας. Στη συνέχεια υπάρχει μία μικρή επιπλοκή από το μικροοργανισμό Staphylococcus intermedius.

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες επιφανειακών δερματίτιδων :
1. Η οξεία αυτοτραυματική ή πυοτραυματική δερματίτιδα (hot spot). Είναι δερματίτιδα που παρατηρείται σε μακρύτριχες και μεγαλόσωμες φυλές σκύλου, που έχουν πυκνό τρίχωμα. Στην εμφάνιση της πάθησης βοηθούν : η αλλεργική από ψύλλους δερματίτιδα, η φλεγμονή των περιπρωκτικών αδένων, ερεθιστικές ουσίες, ακάθαρτο τρίχωμα, ξένα σώματα κλπ.
2. Η δερματίτιδα των δερματικών πτυχών (παράτριμμα).Οφείλεται σε τριβή μεταξύ των δερματικών πτυχών, οπότε προκαλείται ερεθισμός και τραυματισμοί της επιδερμίδας. Οι περιοχές αυτές δεν αερίζονται καλά, έχουν υγρασία (δάκρυα, σάλια, ούρα) οπότε ευνοείται η ανάπτυξη βακτηρίων. Τέτοιες δερματίτιδες είναι : των πτυχών των χειλέων (Cocker, Setter, St. Bernard), των πτυχών του προσώπου (Pekingese, Bulldog, Pug), των πτυχών του αιδοίου (παχύσαρκα ζώα θηλυκά διαφόρων φυλών, των πτυχών της ουράς (Bulldog, Boston ter.) και των πτυχών του σώματος (Shar Pei).

Κλινική εικόνα

Οι αλλοιώσεις στις επιφανειακές δερματίτιδες είναι μονήρεις και χαρακτηρίζονται από ερύθημα, αλωπεκία, διαβρώσεις, επιφανειακά έλκη, έντονη ευαισθησία. Οι τρίχες στην περιφέρεια της αλλοίωσης είναι υγρές και κολλημένες από το σάλιο του ζώου και τα υγρά της αλλοίωσης. Οι αλλοιώσεις αυτές είναι πολύ γρήγορες και μπορεί να δημιουργηθούν μέσα σε 24 ώρες.

Διάγνωση

Η διάγνωση στηρίζεται στο ιστορικό και τα συμπτώματα, ενώ καθοριστικό ρόλο παίζει και η φυλή του σκύλου.

Αντιμετώπιση

Στο hot spot η θεραπεία περιλαμβάνει την τοπική χρήση κρέμας με κορτικοειδή και αντιβιοτικά αφού προηγουμένως γίνει καλός καθαρισμός της αλλοίωσης με αντισηπτικά. Κρίνεται επίσης απαραίτητη η χορήγηση πρεδνιζολόνης από το στόμα για 5-7 ημέρες, ενώ πολλές φορές τοποθετείται περιλαίμιο της Ελισσάβετ.
Στις παρατριμματικές δερματίτιδες επιβάλλεται η χρήση σαμπουάν ή gel με υπεροξείδιο του βενζοϋλίου αλλά σε πολλές περιπτώσεις προτείνεται η χειρουργική αφαίρεση των πτυχών.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση