Λοιμώδης Τραχειοβρογχίτιδα του σκύλου

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η Λοιμώδης Τραχειοβρογχίτιδα του σκύλου είναι μία λοιμώδης αθένεια του σκύλου η οποία οφείλεται σε ένα συνδυασμό πολλών ιών και μικροβίων.

Παθογένεια

Ο αδενοϊός του σκύλου τύπου 2 (CAV-2), ο ιός της παραϊνφλουένζας, οι ρεοϊοί (1 & 2), προκαλούν λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος του σκύλου. Οι ιώσεις αυτές επιπλέκονται από το μικροοργανισμό Bordetella bronchiseptica που συχνά βρίσκεται στο αναπνευστικό σύστημα του σκύλου. Η μετάδοση της νόσου γίνεται αερογενώς, με σταγονίδια από τις αναπνευστικές εκκρίσεις των μολυσμένων σκύλων.

Παράγοντες του περιβάλλοντος, όπως το κρύο, η υγρασία και τα ρεύματα αέρος αυξάνουν την ευπάθεια του σκύλου στη Λοιμώδη Τραχειοβροχίτιδα.

Πρόληψη

Για την πρόληψη της νόσου γίνονται με μεγάλη επιτυχία εμβόλια κατά τον 3ο και 4ο μήνα της ζωής του ζώου και στη συνέχεια γίνονται εμβολιασμοί κάθε χρόνο εφ’όρου ζωής (αναμνηστικές δόσεις).

Κλινική εικόνα

Το κυριότερο σύμπτωμα που εμφανίζει ο σκύλος είναι ο βήχας, που συνήθως είναι ξηρός και με παροξυσμούς. Ο βήχας επιδεινώνεται όταν το ζώο τρέξει, μπορεί δε να προκληθεί, με ελαφρά πίεση στην περιοχή του λάρυγγα. Πυρετός σπάνια υπάρχει.

Διάγνωση

Βασίζεται στην κλινική εικόνα. Δεν υπάρχουν εξειδικευμένες εργ. Εξετάσεις

Αντιμετώπιση

Χορηγούμε αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση της Bordetella bronchiseptica (τετρακυκλίνες, στρεπτομυκίνη, καναμυκίνη, γενταμυκίνη).

Kennel cough

Οταν υπάρχει συγκέντρωση μεγάλου αριθμού σκύλων μόνιμα (κυνοτροφεία) ή παροδικά (κλινικές κλπ) τότε παρουσιάζεται έντονο πρόβλημα Λοιμ Τραχειοβρογχίτιδας, που είναι γνωστό με το διεθνή όρο Kennel cough.

Σημασία για την υγεία του ανθρώπου

Δεν υπάρχει μετάδοση της Λοιμώδους Τραχειοβρογχίτιδας του σκύλου, στον άνθρωπο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση