Φλεβίτιδα και Ayurveda

Η “ληθαργική” κυκλοφορία του αίματος είναι ένα υδάτινο πρόβλημα, όπως είναι όλες εκείνες οι καταστάσεις του οργανισμού οι οποίες χαρακτηρίζονται από μία “βραδύτητα” και “νωχελικότητα “, στοιχεία καθαρά kapha.

Οι αρτηρίες συνήθως δεν έχουν προβλήματα αργής κυκλοφορίας (εκτός εάν έχουν αθηρωματικές πλάκες (αρτηριοσκλήρωση) οι οποίες εμποδίζουν τη ροή του αίματος), και αυτό διότι η καρδιά από την οποία ξεκινάει το αρτηριακό δίκτυο, σαν μία δυνατή αντλία, σπρώχνει το αίμα το οποίο περνάει από τις αρτηρίες με κατεύθυνση προς όλα τα όργανα του σώματος. Οι φλέβες όμως από την άλλη μεριά δεν έχουν πίσω τους καμμία καρδιά για να στέλνει το αίμα με δύναμη και έτσι είναι φυσικό να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα από τις αρτηρίες στο να παρουσιάζουν αργή και “ληθαργική” κυκλοφορία.

Η σοφία της κατασκευής του σώματος έχει εφοδιάσει τις φλέβες με ένα σύστημα βαλβίδων έτσι ώστε η ροή του αίματος να είναι μόνο προς την κατεύθυνση της καρδιάς, και στην όλη κίνηση του αίματος παίζει τεράστιο ρόλο και η συνεργασία του μυικού συστήματος της κάθε περιοχής. Εύκολα λοιπόν καταλαβαίνει κανείς ότι οι φλέβες των ποδιών, όπου το αίμα έχει να ταξιδέψει αντίθετα με τη δύναμη της βαρύτητας, έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία και η πιθανότητα για “αργή κυκλοφορία” είναι αυξημένη ούτως ή άλλως. Αυτό το υδάτινης υφής πρόβλημα θα εμφανιστεί πιό εύκολα όταν στον άνθρωπο αυτόν συνυπάρξουν και άλλοι υδάτινοι παράγοντες, όπως είναι η παχυσαρκία, η κατακράτηση υγρών, η απουσία σωματικής κίνησης και άσκησης, κλπ.

Σε όλες τις περιπτώσεις φλεβίτιδας, χρειάζεται μία συχνή χρήση κόκκινου καυτερού πιπεριού (cayenne), το οποίο μπορεί να προστίθεται σε μικρή ποσότητα (μία πρέζα είναι αρκετή), σε όλα τα φαγητά, στο λαδολέμονο της σαλάτας, στο καθημερινό τσάι, κλπ.

Αναμιγνύουμε στο blender από ένα κουτάλι της σούπας σπόρους μαύρο πιπέρι, κόκκινο πιπέρι, αλάτι και σκόνη από ginger και χρησιμοποιούμε καθημερινά ένα κουτάλι του γλυκού μαζί με ghee.

Για αρωματοθεραπεία χρησιμοποιούμε τα αιθέρια έλαια από bergamot, cedarwood, clove, juniper, lavender, lemon, orange, peppermint και tangerine oil.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση