Τυμπανισμός και Ayurveda

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι παρουσιάζουν μία vata διαταραχή στην περιοχή της κοιλιάς (νευρογενή ή σπαστική κολίτιδα ή σύνδρομο του ευερέθιστου έντερου), η οποία όμως δεν εκδηλώνεται με διαταραχή των κενώσεων (ούτε δηλαδή δυσκοιλιότητα, ούτε διάρροια), αλλά το μόνο σύμπτωμα, το οποίο μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό και οδηγεί μερικές φορές τον (ή συχνότερα την) ασθενή σε απόγνωση, είναι ο φοβερός τυμπανισμός και τα αέρια. Μπορούν να υπάρχουν ταυτόχρονα και αρκετές κινήσεις του εντέρου (“γουργουρητά”) και ίσως και πόνος, αλλά στους περισσότερους πάσχοντες υπάρχει ένα “στατικό” φούσκωμα και πρήξιμο της κοιλιάς το οποίο τους ταλαιπωρεί καθημερινά.

Εκτός από το να αντιμετωπίσουμε ριζικά την αέρινη διαταραχή (γεγονός που μπορεί να συμβεί μετά από αρκετό καιρό), ετοιμάζουμε ροφήματα από μάραθο, άνιθο, κάρδαμο (μισό κουταλάκι του γλυκού από το καθένα για ένα μεγάλο φλυτζάνι νερό) και λίγη φρέσκια ρίζα ginger και συστήνουμε να πίνει ο ασθενής τουλάχιστον δύο μεγάλα φλυτζάνια καθημερινά.

Προσθέτουμε επίσης κουρκουμά στο φαγητό, ή αγοράζουμε κάψουλες με κουρκουμά (turmeric) τις οποίες χρησιμοποιούμε καθημερινά μαζί με το φαγητό (μία έως δύο κάψουλες, δύο με τρείς φορές την ημέρα). Με τον κουρκουμά τα κόπρανα θα χρωματιστούν πορτοκαλί και δεν πρέπει να ανησυχήσουμε. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε μάραθο (fennel) σε κάψουλες (μία έως τρείς την ημέρα μαζί με το φαγητό).

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση