Γαστρίτιδα / έλκος στομάχου και Ayurveda

Όπως πρόκειται για την κατ’ εξοχήν πύρινη πάθηση (πύρινο πρόβλημα – φλεγμονή, στο κυριότερο πύρινο όργανο του σώματος – το στομάχι), θα πρέπει κανείς να μειώσει όλες εκείνες τις ουσίες στη διατροφή του οι οποίες αυξάνουν την Πύρινη Ενέργεια (Pitta) στο σύστημά του.

Θα πρέπει λοιπόν να μειώσει δραστικά ή και να σταματήσει για λίγο χρονικό διάστημα τα παρακάτω τρόφιμα (μερικά βέβαια είναι προφανή και κάθε ελκοπαθής θα τα αναγνωρίσει σαν τροφές που τον ενοχλούν, αλλά σίγουρα υπάρχουν και άλλα που αποτελούν …έκπληξη):

1.- Κατ’ αρχήν, όλα τα τηγανητά φαγητά.
2.- Από τα φρούτα κυρίως το πορτοκάλι, το μανταρίνι, τη φράουλα και το ακτινίδιο. Γενικά μιλώντας όλα τα άγουρα φρούτα καθώς και τα “εξωτικά” όπως παπάγια, μάνγκο, ανανά, κλπ.
3.- Από τα λαχανικά την ωμή ντομάτα, τη ρόκα και το ραπανάκι. Θα πρέπει επίσης να μειώσει και την κατανάλωση μαγειρευμένης ντομάτας σε σάλτσες κλπ.
4.- Το σκόρδο και το κρεμμύδι, ειδικά όταν είναι ωμά.
5.- Τα καυτερά καρυκεύματα, όπως το chillie, το ταμπάσκο, το κάρρυ (αλλά και άλλα, όπως η μουστάρδα, οι πίκλες και τα τουρσιά), κλπ.
6.- Τα οινοπνευματώδη, ειδικά τα “βαριά” ποτά (τζίν, ουίσκι, βότκα, ούζο, κλπ) και τη μπύρα (έστω και αυτή χωρίς αλκοόλ). Λίγο κρασί, ιδίως το άσπρο, επιτρέπεται σε μικρές ποσότητες.

Χρησιμοποιούμε το βότανο goldenseal το οποίο κυκλοφορεί σε κάψουλες και πωλείται ελεύθερα (χωρίς συνταγή ιατρού) στα φαρμακεία και στα καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής.

Μία πολύ αγαπητή αγιουρβεδική συνταγή προτείνει μισό ποτήρι του κρασιού φρέσκο χυμό κολοκύθας με λίγη μαύρη ζάχαρη, τρείς με τέσσερεις φορές την ημέρα σε άδειο στομάχι.

Χρησιμοποιούμε επίσης το πολύ γνωστό μας ρυζόγαλο (φτιαγμένο όμως με λίγη μαύρη ζάχαρη και αρωματισμένο με αρκετό κορίανδρο), καθημερινά ανάμεσα στα (μικρά) γεύματα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση