Εισαγωγή στα θέματα ύπνου

Γενικά

Είναι γεγονός ότι όπως υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι είναι λίγο πιό “ξύπνιοι” από τους άλλους στη διάρκεια της ημέρας, έτσι υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι είναι λίγο πιό “ξύπνιοι” από κάποιους άλλους, την ώρα όμως ακριβώς που δεν θα έπρεπε: την ώρα του ύπνου.

Με άλλα λόγια, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι απολαμβάνουν ένα βαθύ, ευχάριστο και ξεκούραστο ύπνο και το πρωί ξυπνούν με “γεμάτες τις μπαταρίες” τους για να αντιμετωπίσουν την ημέρα που ξεκινάει, και άλλοι που ξυπνούν τόσο κουρασμένοι που η ημέρα που έχουν μπροστά τους, φαντάζει σαν ένας Γολγοθάς και νιώθουν τελικά σαν να ήταν “σχετικά ξύπνιοι” την ώρα που κοιμόντουσαν (ή ακόμα χειρότερα νιώθουν σαν να …έσκαβαν όλο το βράδυ). Η απλή αλήθεια (δυστυχώς…) είναι ότι δεν “χρειάζεται”, ούτε “μπορεί” να κάνει κάποιος κάτι συγκεκριμένο για να κοιμηθεί καλά το βράδυ.

Ο σωστός ύπνος

Ο βαθύς και ξεκούραστος ύπνος είναι κάτι τελείως φυσικό, κάτι το οποίο ο άνθρωπος δεν μπορεί να “κατασκευάσει” ούτε με φάρμακα, ούτε με οτιδήποτε άλλο. Όπως και η καλή υγεία, η οποία είναι μία φυσική κατάσταση του σώματος, έτσι και ο καλός ύπνος είναι κάτι το οποίο (όταν δεν μας ενοχλεί…), το παίρνουμε σχεδόν σαν δεδομένο. Με τον ίδιο τρόπο που είμαστε “σίγουροι” ότι πατώντας τον διακόπτη θα ανάψουμε το φώς στο σπίτι μας, έτσι ακριβώς θεωρούμε φυσικό για έναν άνθρωπο ότι θα ξαπλώσει το βράδυ στο κρεβάτι του και ότι θα κοιμηθεί “καλά” μέχρι το πρωί.

Θα συμφωνήσετε στο απλό γεγονός ότι δεν σκεπτόμαστε κάθε φορά όταν απλώνουμε το χέρι μας στον διακόπτη “…άραγε θα ανάψει το φώς; …μήπως έχουν πέσει οι ασφάλειες; …μήπως έχει καεί η λάμπα; …μήπως έχει απεργία η Δ.Ε.Η.; …έχω πληρώσει τον λογαριασμό; …κλπ”. Έτσι ακριβώς δεν θα πρέπει να αναρωτιόμαστε κάθε βράδυ που ξαπλώνουμε στο κρεβάτι μας “…θα κοιμηθώ γρήγορα; …θα κοιμηθώ καλά; …μήπως ξυπνήσω από εφιαλτικά όνειρα; …μήπως ξυπνήσω στις τέσσερεις το πρωί και δεν μπορέσω να ξανακοιμηθώ; …κλπ”.

Ο καλός ύπνος το βράδυ είναι ένα δεδομένο γεγονός σε έναν άνθρωπο που απολαμβάνει καλή υγεία, μπορεί όμως να εξελιχθεί σε έναν εφιάλτη (κυριολεκτικά και μεταφορικά) για κάποιον άλλον.

Πώς αλήθεια γίνεται;

Δεν μπορεί κανείς να προσπαθήσει να κοιμηθεί, όπως ακριβώς η Γή δεν προσπαθεί να γυρίσει γύρω από τον ήλιο, ο άνεμος δεν προσπαθεί να φυσήξει, ο σπόρος δεν προσπαθεί να φυτρώσει και η βροχή δεν προσπαθεί να πέσει. Όλα αυτά είναι απόλυτα φυσικές κινήσεις μέσα στη Δημιουργία. Μην έχετε λοιπόν κατά νού ότι πιθανόν να μπορείτε να επηρεάσετε με οποιοδήποτε τρόπο τον ερχομό του ύπνου. Κανείς δεν μπορεί να αρχίσει να κοιμάται απλώς επειδή το θέλει. Ο “ευλογία” του φυσικού ύπνου είναι κάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε.

Επίσης δεν μπορούμε να ελέγξουμε το πώς θα είναι ο ύπνος στη διάρκεια της νύχτας. Θα λέγαμε όμως ότι η φυσική και “υγιεινή” κατάσταση για κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από την ιδιοσυγκρασία του, είναι ο βαθύς και πλούσιος ύπνος που θα ξεκουράσει και θα αναζωογονήσει σωματικά και ψυχικά όλον τον οργανισμό του. Υπάρχουν όμως δυστυχώς σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι βλέπουν τη νύχτα σαν ένα Γολγοθά και μία περιπέτεια, μετρώντας με αγωνία τα λεπτά και τις ώρες έως ότου κοιμηθούν και στη συνέχεια ξυπνούν ξανά και ξανά μέχρι να ξημερώσει οπότε ξεκινάει μία ακόμη δύσκολη ημέρα χωρίς να έχουν αναπαυθεί.

Τα σημερινά προβλήματα

Σε μία πρόσφατη έρευνα στις Η.Π.Α. σε 20,000 άτομα, βρέθηκε ότι το 57% των ερωτηθέντων νιώθει ότι ο βραδυνός ύπνος έχει ξεκουράσει και αναζωογονήσει τον οργανισμό τους, αφήνωντας όμως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων (κάτι λιγότερο από τους μισούς), οι οποίοι “δεν ήταν ευχαριστημένοι” (το ενδιαφέρον επίσης στοιχείο ήταν το ότι από αυτά τα άτομα, τα 2/3 περίπου ήταν γυναίκες).

Είναι η σημερινή “σιδερένια” εποχή μας με τη νυκτερινή ζωή, την τηλεόραση, τα θέατρα και τα εστιατόρια και βέβαια με τα άγχη και το συνεχές “τρέξιμο” των ανθρώπων μέσα στην ημέρα που έχει κυριολεκτικά δημιουργήσει (και συνεχώς πολλαπλασιάζει) μία στρατιά ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από αϋπνίες περιστασιακά ή και μόνιμα. Η απομάκρυνση από τους ρυθμούς της φύσης φαίνεται ότι έχει επηρεάσει πολύ σημαντικά τον ύπνο της Ανθρωπότητας γενικότερα. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός (μόλις κάποιες δεκαετίες), που οι περισσότεροι τουλάχιστον άνθρωποι ξυπνούσαν με την αυγή, δούλευαν στη διάρκεια της ημέρας και με τον ερχομό της νύχτας γυρίζαν στο σπίτι τους και κοιμόντουσαν.

Αυτό συνέβαινε επί χιλιάδες χρόνια, για χιλιάδες γενιές ανθρώπων, έως ότου εμφανίστηκε ο …Thomas Edison μόλις το 1879 με την εφεύρεση του ηλεκτρικού λαμπτήρα. Από τότε έως και τώρα, ο άνθρωπος ξυπνάει και κοιμάται όχι σε σχέση με την ανατολή και τη δύση του ήλιου και την ύπαρξη ή όχι του φυσικού φωτός, αλλά …με το ρολόι. Ανεξάρτητα δηλαδή με το πότε έχει δύσει ο ήλιος (για παράδειγμα στις 5:00 μ.μ. τον χειμώνα ή στις 8:30 μ.μ. το καλοκαίρι), ο άνθρωπος θα περιμένει να δεί τις ειδήσεις των 12:00 στην τηλεόραση και μετά θα αποφασίσει για το άν θα πάει αμέσως για ύπνο ή θα διαβάσει κάτι, κλπ. Ανεξάρτητα επίσης με το πότε ο ήλιος ανατέλλει (στις 5:00 π.μ. το καλοκαίρι ή στις 7:30 π.μ. τον χειμώνα), ο άνθρωπος θα ξυπνήσει την ίδια ώρα με το ξυπνητήρι για να πάει στην εργασία του, και δεν έχει σημασία το άν έχει ξεκουραστεί το προηγούμενο βράδυ ή όχι.

Πολλοί κοιμούνται μόνο με φάρμακα

Από επίσημα στατιστικά στοιχεία της Αμερικανικής Ένωσης Νευρολόγων, ένας στους τρείς ενήλικους ανθρώπους στη Δύση παρουσιάζει περιστασιακά προβλήματα ύπνου και μόνο στη διάρκεια του 2000 περίπου 120 εκατομύρια Αμερικανοί ζήτησαν βοήθεια από τον ιατρό τους και (…φυσικά) έλαβαν αντίστοιχες συνταγές υπνωτικών χαπιών (ο αριθμός είναι πραγματικά απίστευτος: 120 εκατομμύρια επίσημες συνταγές για υπνωτικά χάπια μέσα σε ένα μόλις χρόνο…), σαν βοήθημα στην αγωνιώδη τους προσπάθεια να κοιμηθούν .

Για τους ανθρώπους αυτούς, καθώς και για εκατομμύρια άλλους στον κόσμο μας, η φυσιολογική λειτουργία του ύπνου έχει εξελιχθεί σε έναν πραγματικό λαβύρινθο με άγχη και εφιάλτες, δημιουργώντας τη βάση για πολλαπλά προβλήματα στη γενικότερη υγεία τους (σωματική, νοητική αλλά και ψυχική).

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση