τραπεζοειδης | ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΉ και νοσος crohn | τσιπουρο θερμιδες | ανεβασμενη χοληστερινη | αντιδιαβητικά δισκία

Πιπέρι μαύρο


Το μαύρο πιπέρι κατάγεται από τις τροπικές περιοχές όλης της Ασίας και χρησιμοποιήθηκε κατά κόρο στην Ινδική, Κινεζική και Ιαπωνική κουζίνα. Η ονομασία του στην ευρύτερη αυτή περιοχή είναι "pippali" από σανσκριτική ρίζα και το αναφέρει και ο Θεόφραστος τον τέταρτο αιώνα π.Χ. σαν "πιπέρι". Ήταν γνωστό σαν φάρμακο και στον Ιπποκράτη, αλλά τελικά οι ’ραβες με τα καραβάνια τους το έφεραν μαζικά στην Ευρώπη (πουλώντας το μάλιστα σε τιμή ακριβώς την ίδια με το χρυσάφι...), όπου και καλλιεργείται πλέον κανονικά.

Οι καρποί του φυτού piper nigrum είναι μικρά σφαιρίδια που εκφύονται πολλά μαζί σαν τσαμπί. Αρχικά έχουν πράσινο χρώμα, αλλά αργότερα κοκκινίζουν. Μαζεύονται λίγο πρίν ωριμάσουν και απλώνονται στον ήλιο για να ξεραθούν, οπότε αφυδατώνονται και ζαρώνουν, ενώ ταυτόχρονα μαυρίζουν. Κατόπιν αλέθονται και γίνονται σκόνη, δημιουργώντας το μαύρο πιπέρι. Εάν ξεφλουδιστούν πρίν αλεστούν, τότε έχουμε το (λιγότερο καυτερό) άσπρο πιπέρι.

Το πιπέρι έχει θερμαντική δράση στον οργανισμό, αυξάνει το Pitta και μειώνει το Vata και το Kapha. Σε μεγάλη ποσότητα και συχνή χρήση θα διαταράξει και το Vata. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται φρεσκοτριμμένο. Αυξάνει την πεπτική δύναμη του Agni και ανοίγει την όρεξη. Βοηθάει πολύ στην πέψη των γαλακτοκομικών προϊόντων και ειδικά των πιό λιπαρών από αυτά όπως το βούτυρο, το τυρί και η κρέμα γάλακτος. Σε μεγάλη ποσότητα έχει την τάση να "στεγνώνει" τον οργανισμό (ειδικά το δέρμα και τους βλεννογόνους) και να ερεθίζει το πύρινο στοιχείο.

Χωρίς αμφιβολία το πιπέρι είναι το μπαχαρικό που, όταν ήρθε στην Ευρώπη από την Ινδία, άλλαξε την κουζίνα του Δυτικού κόσμου περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. Το αναφέρει και ο Ιπποκράτης σαν ένα καλό θεραπευτικό συστατικό των φαρμάκων που χρησιμοποιούσαν "στην Ανατολή".

Μαζί με το αλάτι που αποτελούσε κρατικό μονοπώλιο, το πιπέρι ήταν υπεύθυνο για πολλούς πολέμους στο παρελθόν και ο έλεγχος του "δρόμου του πιπεριού", ήταν ο κύριος λόγος του "εμφύλιου" πόλεμου στην Ιταλία μεταξύ Γένοβας και Βενετίας κατά τον Μεσαίωνα.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες πιπεριού που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα όλου του κόσμου, αλλά τρείς είναι αυτές που έχουν καλές θεραπευτικές ιδιότητες και οι οποίες αναφέρονται στα αγιουρβεδικά κείμενα σαν marica (το γνωστό μαύρο πιπέρι), pippali και cavya.

Το πιπέρι "στεγνώνει" τον οργανισμό και αυξάνει το πύρινο στοιχείο, κάνοντας πολύ καλό σε υδάτινα άτομα και σχετικό καλό σε αέρινα. Εξάπαντως όμως δεν ταιριάζει σε πύρινες ιδιοσυγκρασίες, παρά μόνο σε ελάχιστη ποσότητα και αυτό όχι συχνά.

Έχει θερμαντική δράση, βοηθά την πέψη και την αποβολή αερίων από το έντερο, επιταχύνει τη συστολή της μήτρας μετά από τον τοκετό και είναι ιδανικό για όλα τα κρυολογήματα.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το πάρει κανείς εκτός από το να το προσθέτει στο φαγητό του: ανακατεμένο με μέλι, βρασμένο μαζί με γάλα, σε πολύ αραιωμένο διάλυμα με νερό για στοματική πλύση, κλπ.

Εγγραφή!
Για να λαμβάνετε κάθε μέρα όλα τα άρθρα του Care στο email σας, γραφτείτε στο NewsLetter του Care. Διαγραφή ανά πάσα στιγμή με ένα click.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2016 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.