Κάρδαμο

Το κάρδαμο (καρδάμωμο για τους Αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους) προέρχεται από ένα φυτό που αναπτύσσεται σε υγρές περιοχές με μεγάλο υψόμετρο και ήταν γνωστό από την Κεϋλάνη μέχρι και το Μεξικό. Στην αρχαία εποχή μάλιστα, ήταν το τρίτο κατά σειρά τιμής μπαχαρικό μετά τη ζαφορά και τη βανίλια.

Έχει θερμαντική δράση και ηρεμεί και τα τρία doshas. Σε μεγάλη ποσότητα και σε συχνή χρήση έχει την τάση να αυξάνει οριακά το Pitta στον οργανισμό, ειδικά εάν το χρησιμοποιούμε σε σκόνη και όχι ολόκληρους τους σπόρους του.

Στην καθημερινή χρήση μπορεί να δυναμώνει την πεπτική δύναμη του Agni, χωρίς όμως να την διαταράσσει. Βοηθάει την πέψη των γαλακτοκομικών προϊόντων και μειώνει την παραγωγή βλέννας μετά από την κατανάλωσή τους (ειδικά μετά από βούτυρο, παγωτό, κλπ). Στην Ινδική κουζίνα μάλιστα, όλα τα γλυκά που περιέχουν βούτυρο και γάλα (και αυτό ισχύει σχεδόν για όλα τους τα γλυκίσματα…), θα έχουν στη συνταγή τους και λίγο κάρδαμο.

Επίσης μειώνει την απότομη επίδραση που έχει ο καφές στο νευρικό σύστημα και μειώνει την υπερένταση που δημιουργείται μετά από την κατανάλωση μερικών φλυτζανιών καφέ. Προστίθεται επίσης στο τσάι σε όλες τις χώρες της Αφρικής έτσι ώστε και εδώ να μειώσει τις “αέρινες” ποιότητες που έχει το τσάι το οποίο μπορεί να φέρει υπερένταση, αϋπνία, δυσκοιλιότητα, κλπ.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση