Δενδρολίβανο

Το δενδρολίβανο είναι θάμνος με γκριζοπράσινο αρωματικό φύλλωμα και από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο παράγει γαλάζια πολύ αρωματικά άνθη. Το δενδρολίβανο προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις και μπορεί άνετα να καλλιεργηθεί σε μία γλάστρα στο μπαλκόνι σας, χωρίς όμως συχνά ποτίσματα. Το χώμα πρέπει να έχει καλή αποστράγγιση και να μην είναι ποτέ πολύ υγρό.

Το αιθέριο έλαιο που περιέχει χαρακτηρίζεται από αρωματικές αλλά και θεραπευτικές ιδιότητες και τα αποξηραμένα φύλλα του (που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική από τα αρχαία χρόνια σαν “συντηρητικά” διότι μπορούν να διατηρήσουν τα φαγητά περισσότερο), δίνουν έντονα πύρινα στοιχεία, αυξάνοντας το Pitta. Κάνουν έτσι τα φαγητά πιό εύπεπτα και ταυτόχρονα μπορούν να ανακουφίσουν τη δυσπεψία.

Μία άλλη χρήση του δενδρολίβανου εκτός από την προσθήκη του σε φαγητά, είναι και η “εξωτερική” του χρήση:

Σε νερό που μόλις έχει βράσει προσθέτουμε φυλλαράκια δενδρολίβανου (ένα λίτρο νερό με ένα κουτάλι της σούπας δενδρολίβανο) και μετά από μερικά λεπτά το σουρώνουμε και το υγρό που προκύπτει και λέγεται έγχυμα, το προσθέτουμε στο νερό του μπάνιου. Αποτελεί ένα άριστο τονωτικό της επιδερμίδας, αλλά και της κυκλοφορίας του αίματος και αποσυμφορεί τον βλεννογόνο της μύτης από διάφορες βλέννες και εκκρίσεις κατά τη διάρκεια των κρυολογημάτων. Ταυτόχρονα ανακουφίζει την αναπνοή και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα διεγείροντας την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση