Σκόρδο

ΣκόρδοΤο σκόρδο έχει πέντε γεύσεις, και του λείπει μόνο η όξινη. Έχει βέβαια σαν προεξάρχουσες γεύσεις την καυτερή, τη στυφή και την πικρή, αλλά υπάρχουν και η αλμυρή και η γλυκιά. Έχει θερμαντική δράση στον οργανισμό και διεγείρει την Πύρινη Ενέργεια, ενώ ηρεμεί το Vata και το Kapha.

Είναι εξαιρετικό τονωτικό για την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα και βοηθάει στην υπέρταση καθώς και στη μείωση της χοληστερόλης. Παράλληλα μειώνει την πιθανότητα σχηματισμού θρόμβων, βοηθώντας τα άτομα τα οποία πάσχουν από φλεβίτιδα, ή έχουν προβλήματα με τα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς.

Αυξάνει την ερωτική διάθεση (αρκεί βέβαια να καταναλώσουν σκόρδο και οι δύο ερωτικοί εταίροι…), ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και δρά σαν ένα από τα ισχυρότερα φυσικά αντιβιοτικά, καταστρέφοντας βακτηρίδια, ιούς και μύκητες. Μείωνει τα αέρια του πεπτικού συστήματος, βοηθάει τις περιπτώσεις κολίτιδας και παράλληλα έχει και αναλγητικές ιδιότητες.

Είναι πολύ χρήσιμο σε περιπτώσεις ωτίτιδας (ειδικά σε μικρά παιδιά όπου η χρήση των αντιβιοτικών είναι συνηθισμένη): ζεσταίνουμε λίγο λάδι ελιάς ή και σουσαμέλαιο με μισή σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, το σουρώνουμε και βάζουμε λίγες σταγόνες στο αυτί τρείς φορές την ημέρα.

Θα έχετε προσέξει βέβαια ότι άκοπες οι σκελίδες του σκόρδου είναι σχετικά άοσμες, όταν όμως κοπούν (και έρθουν σε επαφή με το οξυγόνο του αέρα), τότε δημιουργούνται ουσίες πλούσιες σε θείο (αλιίνη, αλισίνη, κλπ) που δίνουν τη χαρακτηριστική μυρωδιά.

Για να αμβλυνθεί λίγο το αψύ άρωμα, μπορούμε να βράσουμε επί τρία με τέσσερα λεπτά ολόκληρες τις σκελίδες του σκόρδου σε λίγο νερό. Μπορεί κανείς μετά το φαγητό να μασουλίσει κόκκους καφέ, ή γλυκάνισου, ή σποράκια κύμινου, ή ψιλοκομμένο μαϊντανό. Θα κάνει έτσι λίγο πιό διακριτική την παρουσία του στην παρέα… όταν έχει καταναλώσει ποσότητες από το εκ Μογγολίας καταγόμενο και παγκοσμίως γνωστό πλέον σκόρδο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση