Μήλο

ΜήλοΥπάρχουν πολλές ποικιλίες μήλων σε όλο τον κόσμο, αλλά γενικά μιλώντας, ένα ώριμο μήλο έχει σαν κυρίαρχη γεύση τη γλυκιά, μαζί με τη στυφή και έχει δροσιστική δράση στον οργανισμό. Τα άγουρα μήλα όμως έχουν περισσότερο το στοιχείο της στυφής γεύσης και έχουν θερμαντική δράση. Γενικά τα μήλα δεν είναι κατάλληλα για τα αέρινα άτομα διότι έχουν την ιδιότητα να “στεγνώνουν” τον οργανισμό, οπότε ενοχλούν την Αέρινη Ενέργεια.

Θα πρέπει να ξεφλουδίζονται και να τρώγονται με προσοχή και ιδιαίτερα καλό μάσημα έτσι ώστε να είναι πραγματικά ωφέλιμα. Οι φλούδες του μήλου (αλλά και οι σπόροι του), μπορεί να προκαλέσουν διάφορες πεπτικές διαταραχές και αέρια των εντέρων σε πολλά άτομα. Είναι μάλιστα καλό, το μήλο να τρώγεται μακριά από τα γεύματα (δύο ώρες περίπου πρίν ή μετά από το φαγητό).

Το ωμό μήλο βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, τις αιμορραγίες των βλενογόννων, δυναμώνει τα ούλα και ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι χαρακτηριστική η παροιμία η οποία υπάρχει σε πολλές χώρες του κόσμου από τα πολύ παλιά χρόνια (από τότε δηλαδή που οι λοιμώξεις ήταν η κύρια αιτία θανάτου) και η οποία λέει “ένα μήλο την ημέρα τον ιατρό τον κάνει πέρα” (“one apple everyday keeps the doctor away”).

Για τις περιπτώσεις διάρροιας η κομπόστα από βρασμένα μήλα μαζί με λίγο μοσχοκάρυδο, ζαφορά και ghee βοηθάει σημαντικά (βέβαια μην ξεχνάτε ότι στις διάρροιες το πρώτο φαγητό που δίνουμε είναι το ρύζι).

Χρειάζεται πάντα προσοχή όταν αγοράζουμε μήλα, να προσέχουμε να είναι από την πατρίδα μας (Τριπόλεως, Πηλίου, κλπ) και όχι εισαγόμενα από άλλες μακρινές χώρες όπως είναι η Ισπανία, η Αργεντινή ή τώρα τελευταία και η …Αυστραλία. Χρειάζεται επίσης να ξέρουμε ότι τα μήλα γενικά μαζεύονται από τις μηλιές στο τέλος του καλοκαιριού και στη διάρκεια του φθινόπωρου και μετά διατηρούνται σε ψυγεία μέχρι το επόμενο καλοκαίρι (οπότε τη θέση τους στα ψυγεία την παίρνουν τα ροδάκινα). Μη νομίζετε λοιπόν ότι τα μήλα που αγοράζετε “φρέσκα” από τον μανάβη σας τη Μεγάλη Εβδομάδα, έχουν μαζευτεί πριν από μερικές ημέρες από το Πήλιο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση