Απλές ασκήσεις αναπνοής

Βασική άσκηση

Η άσκηση αυτή καλό είναι να γίνεται δύο φορές την ημέρα, περίπου δεκαπέντε με είκοσι λεπτά κάθε φορά. Κατάλληλη ώρα είναι γενικά η ώρα της ανατολής και της δύσης του ήλιου, αλλά μπορεί επίσης να γίνεται το μεν πρωί πριν ξεκινήσει κανείς την ημέρα του, το δε βράδυ πριν το βραδυνό φαγητό, αφήνοντας όλες τις δραστηριότητες της ημέρας να καταλαγιάσουν.

Οδηγίες

1.- Αρχίστε με το να καθήσετε αναπαυτικά και ήρεμα, με την πλάτη όρθια, έχοντας βεβαιωθεί ότι δεν πρόκειται να ενοχληθείτε από επισκέψεις, τηλέφωνα, κλπ..
2.- Κλείστε απαλά τα μάτια, χωρίς οποιαδήποτε ένταση.
3.- Αναπνέετε απαλά και φυσικά, και σιγά σιγά στρέψτε απαλά την προσοχή σας στην όλη διαδικασία της εισπνοής κι εκπνοής. Απλώς παρατηρείτε την αναπνοή και μην προσπαθήσετε να την ελέγξετε ή να την αλλάξετε, με οποιοδήποτε τρόπο.
4.- Στη διάρκεια αυτής της απλής παρατήρησης, η αναπνοή μπορεί να επιβραδυνθεί ή να επιταχυνθεί, να γίνει πιό βαθειά ή πιό επιφανειακή, να σταματήσει από μόνη της για λίγο, κλπ. Μην προσπαθήσετε να αλλάξετε τίποτα. Απλά παρατηρείστε την όλη διαδικασία “εισπνοή – παύση – εκπνοή – παύση”.
5.- Εάν ο νούς σας αρχίσει σε κάποια στιγμή να ασχολείται με διάφορες σκέψεις, συναισθήματα, αναμνήσεις, κλπ, επαναφέρετε την προσοχή σας στην όλη διαδικασία “εισπνοή – παύση – εκπνοή – παύση”.
6.- Μείνετε ήρεμοι και χαλαροί για περίπου δεκαπέντε με είκοσι λεπτά, χωρίς να αναμένετε κάτι συγκεκριμένο, χωρίς να επιδιώκετε τίποτα, χωρίς να ανησυχείτε συνεχώς για το άν πέρασε ή ώρα και “πρέπει” να σηκωθείτε. Απλώς ακολουθείτε την αναπνοή.
7.- Τελειώνοντας, καθείστε για λίγα λεπτά ήσυχα, πριν ξεκινήσετε και πάλι τις δραστηριότητές σας.

’λλες απλές ασκήσεις

Σε όλες αυτές τις ασκήσεις το σώμα πρέπει να είναι χαλαρό και άνετο, με τη σπονδυλική στήλη ορθή, σε οποιαδήποτε στάση προτιμά ο καθένας (οκλαδόν όπως οι Ινδοί, στα γόνατα όπως οι Κινέζοι και Ιάπωνες, καθιστοί σε καρέκλα όπως οι Αρχαίοι Έλληνες και Αιγύπτιοι, κλπ).

Δεν θα πρέπει να ασχολείται ο Νούς με το παρελθόν, ούτε να καταστρώνει σχέδια για το μέλλον (υπάρχει άφθονος χρόνος για όλα αυτά αργότερα…). Εισπνέετε αργά και σταθερά, χωρίς να πιέζετε τον εαυτό σας και εάν για οποιοδήποτε λόγο αισθανθείτε κάποια αδιαθεσία ή ζάλη, σταματήστε και συνεχίστε μία επόμενη ημέρα.

Ισόχρονη αναπνοή

Η εκπνοή διαρκεί ίσο χρόνο με την εισπνοή, χωρίς να μεσολαβεί παύση στο τέλος της εκπνοής, ούτε κράτημα στο τέλος της εισπνοής. Η αναλογία είναι δηλαδή “1 / 1”.

Διπλάσια εκπνοή

Η εκπνοή διαρκεί διπλάσιο χρόνο από την εισπνοή και αυτό γίνεται με αργό νοητικό μέτρημα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Και πάλι δεν υπάρχει κάποιο κράτημα ή παύση στο τέλος της εισπνοής και της εκπνοής αντίστοιχα. Η αναλογία είναι “1 / 2”.

Αναπνοή σε ‘τρίγωνο’

Εδώ προστίθεται μία περίοδος κατά την οποία υπάρχει κράτημα της αναπνοής στο τέλος της εισπνοής, ίσης χρονικής διάρκειας με την εισπνοή και την εκπνοή. Δεν υπάρχει παύση στο τέλος της εκπνοής. Η αναλογία εδώ είναι “1 / 1 / 1”.

Αναπνοή σε ‘τετράγωνο’

Προσθέτουμε και μία ισόχρονη παύση στο τέλος της εκπνοής, έτσι ώστε τώρα οι αναλογίες να γίνουν “1 / 1 / 1 / 1”.

Υπάρχουν πάρα πολλές αγιουρβεδικές θεραπευτικές οδηγίες για παθήσεις των οργάνων του σώματος, οι οποίες αναφέρουν συγκεκριμένες αναλογίες μεταξύ των τεσσάρων φάσεων “εισπνοή – κράτημα – εκπνοή – παύση”, όλες όμως θα πρέπει να εκτελούνται κάτω από την καθοδήγηση κάποιου έμπειρου δασκάλου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση