Τι είναι pranayama;

Γενικά

Στη Δύση, σχεδόν όλοι όσοι ασχολούνται με το θέμα της αναπνοής, δίνουν έμφαση στη διαδικασία της εισπνοής, τονίζοντας τη σπουδαιότητα μίας “βαθειάς εισπνοής”, είδικά όταν βρίσκονται στον καθαρό αέρα της εξοχής. Στο αγιουρβεδικό όμως σύστημα, η μεγαλύτερη προσοχή δίνεται πάντοτε στην εκπνοή, έτσι ώστε να φεύγει από τους πνεύμονες όσο γίνεται μεγαλύτερη ποσότητα αέρα, απαλάσσοντας κατ΄αρχήν τον οργανισμό από διάφορες βλαβερές ουσίες όπως το διοξείδιο του άνθρακα, κλπ.

Ο όρος pranayama μεταφράζεται σαν “η πειθαρχία / ο έλεγχος της Ενέργειας Prana / Ζωτικής Δύναμης”, είναι όμως σχετικά παρεξηγημένος σήμερα, καθώς -ίσως- παραπέμπει σε κάποιους “μυστήριους” ανθρώπους οι οποίοι κρατούν για ώρες την αναπνοή τους ή μπορούν και ζούν για ημέρες μέσα σε ερμητικά κλεισμένα κουτιά. Ο Ayurveda όμως λέει απλά, ξεκάθαρα και “τελείως ιατρικά” τα εξής:

Η σημασία της σωστής αναπνοής

Δεν μπορεί να υπάρξει καλή υγεία σε κανένα άνθρωπο, ανεξάρτητα από την ιδιοσυγκρασία του, το φύλο και την ηλικία του, δεν μπορεί να υπάρξει θεραπεία για κανένα πρόβλημα υγείας από το πιό απλό έως το πλέον περίπλοκο ανεξάρτητα από τα φάρμακα που παίρνει κανείς, δεν μπορεί να είναι και να παραμείνει κανείς σωματικά, νοητικά και πνευματικά υγιής, εάν δεν αναπνέει σωστά.

Θετικά αποτελέσματα

Ασχολούμενος κανείς με την αναπνοή και μαθαίνοντας να αναπνέει με σωστό και πλήρη τρόπο, μπορεί να πετύχει (για παράδειγμα), τα ακόλουθα θετικά για την υγεία του:

1.- Αύξηση της κυκλοφορίας καθαρού και πλούσιου σε οξυγόνο αίματος σε όλο το σώμα.
2.- Αναζωογόνηση και ανανέωση όλων ανεξαιρέτως των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων του σώματος.
3.- Κάψιμο των τοξινών και των αποβλήτων του σώματος.
4.- Καθάρισμα και ενδυνάμωση του νευρικού συστήματος.
5.- Χαλάρωση των σφιγμένων νεύρων και μυών, απαλαγή από τις διάφορες συσσωρευμένες εντάσεις του σώματος.
6.- Χαλάρωση και γαλήνη στο νοητικό επίπεδο.
7.- Διευκόλυνση της Πνευματικής Εργασίας του ανθρώπου.

Θα μπορούσε κανείς να συνεχίσει με ένα μακρύ κατάλογο που αναφέρει ο Caraka σε σχέση με τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει η ενασχόληση με pranayama, αλλά για ευκολία αναφέρουμε ότι τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά, σε όποιο επίπεδο και άν θελήσετε να τα εξετάσετε.

Πως διδάσκεται κανείς pranayama;

Είναι όμως γεγονός ότι δεν μπορεί κανείς να διδάξει ή να διδαχθεί τις τεχνικές της αναπνοής μέσα από ένα βιβλίο, όσο λεπτομερειακό και άν είναι, όσες φωτογραφίες και άν παραθέσει, όσες βιντεοκασέτες και άν ετοιμάσει. Η όλη διαδικασία πρέπει να διδαχθεί από έναν έμπειρο δάσκαλο ό οποίος θα είναι κοντά στον καθένα που θέλει να ασχοληθεί με την αναπνοή και το σώμα του, για να τον καθοδηγεί και να του δίνει συμβουλές και κατευθύνσεις κατάλληλες για την ιδιοσυγκρασία του, την κατάσταση του σώματός του αλλά και του νού του, την “πρόοδό” του, κλπ.

Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος για τον οποίο το υλικό που δίνεται στα κεφάλαια της αναπνοής (αλλά και των σωματικών ασκήσεων) είναι σχετικά περιορισμένο σε σχεση με τις πληροφορίες που δίνονται για τη διατροφή, το πρόγραμμα μέσα στην ημέρα, τις φαρμακευτικές θεραπείες, κλπ.

Το επόμενο κεφάλαιο λοιπόν περιλαμβάνει κάποιες πολύ απλές οδηγίες για μερικές “ασκήσεις αναπνοής” τις οποίες μπορεί ο καθένας άφοβα να ακολουθήσει, χωρίς όμως καμμία πίεση, χωρίς καμμία ανησυχία για το “άν γίνεται κάτι σωστά ή λάθος”, χωρίς να προσπαθήσει να αποδείξει τίποτα…

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση