Όρεξη – φαγητό

Vata

Τα αέρινα άτομα έχουν γενικά μία ακατάστατη όρεξη, πεινούν συχνά, αλλά με μικρή ποσότητα φαγητού χορταίνουν, για να ξαναπεινάσουν πάλι σχετικά σύντομα. Πάντα αναζητούν κάτι για να τσιμπολογήσουν και καταναλώνουν ποσότητες από ξηρούς καρπούς, κουλουράκια κλπ ανάμεσα στα γεύματα, έτσι ώστε το στομάχι τους να είναι απασχολημένο με μικρές ποσότητες και συχνά.

Υπάρχει μία συνεχής εναλλαγή στην όρεξη και τη μία μέρα πεινούν πολύ, ενώ την επόμενη σχεδόν καθόλου. Δεν αντέχουν τη νηστεία και θα νοιώσουν άσχημα (με ζάλη, ναυτία, τρέμουλο, αστάθεια, έξαρση των αέρινων προβλημάτων τους, κλπ) άν για κάποιο λόγο δεν έχουν φαγητό την κατάλληλη ώρα.

Είναι τελείως αντίθετη και ίσως επικίνδυνη στην περίπτωσή τους η γνωστή μέθοδος αποτοξίνωσης κατά την οποία το άτομο για αρκετές ημέρες διατρέφεται μόνο με ροφήματα ή χυμούς φρούτων, ή (ακόμη χειρότερα γι΄αυτούς) μόνο με νερό.

Τα αέρινα άτομα χρειάζονται κάποιου είδους πρωΐνό διότι αλλοιώς γύρω στις 11 με 12 θα νοιώσουν άσχημα, με ναυτία ή υπνηλία. Νοιώθουν ότι οπωσδήποτε χρειάζονται καφέ για να ξεκινήσουν την ημέρα τους, και στη διάρκεια της ημέρας θα νοιώθουν επίσης την ανάγκη για κάποιο γλυκό (κουλουράκι, σοκολάτα) για να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

Αυτή βέβαια η συνεχόμενη χρήση καφεΐνης και ζάχαρης, μακροπρόθεσμα τους εξασθενεί, δημιουργεί προβλήματα υγείας και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να εξισορροπηθεί ξανά η κατάσταση.

Θα επιθυμήσουν έντονα όλα τα φαγητά και τα ποτά που τους δίνουν ένα στιγμιαίο “σπρώξιμο”. Είναι τα άτομα που θα προσπαθήσουν να φάνε πολύ για να έχουν δυνάμεις, αλλά αυτό επίσης τους εξασθενεί καθώς δεν μπορούν εύκολα να επεξεργαστούν ένα πλούσιο γεύμα.

Pitta

Τα πύρινα άτομα έχουν καλή όρεξη, τρώνε μεγάλες ποσότητες φαγητού το οποίο απολαμβάνουν και χρειάζονται τακτικότητα στα γεύματά τους. Ξέρουν δηλαδή ότι θα υπάρχει τη συγκεκριμένη ώρα το πρωϊνό τους, το μεσημεριανό, το απογευματινό και το βραδυνό. Εάν κάτι δεν πάει καλά και το επόμενο γεύμα αργήσει, εκνευρίζονται και αυτό διαταράσσει τον οργανισμό τους.

Τα άτομα αυτά αποτελούν στόχο ζήλειας από τους φίλους τους (ειδικά εάν αυτοί είναι υδάτινοι τύποι) διότι τρώνε πολύ, με μεγάλη όρεξη και δεν παχαίνουν (διότι οι καύσεις του μεταβολισμού τους είναι πολύ έντονες).

Τα άτομα αυτά εάν στερηθούν το φαγητό, εκτός από τον εκνευρισμό που θα εμφανιστεί, αρχίζουν να έχουν πόνους στο στομάχι καθώς τα ισχυρά γαστρικά υγρά (pacaka pitta) θα ενοχλήσουν το τοίχωμα του στομάχου, προκαλώντας μακροπρόθεσμα γαστρίτιδα και έλκος.

Kapha

Εδώ υπάρχει σταθερή και μέτρια γενικά όρεξη, και καθώς ο οργανισμός τους έχει άφθονα αποθέματα ενέργειας, μπορούν εύκολα να νηστέψουν ή και να τραφούν για κάποιες ημέρες μόνο με χυμούς και φρούτα. Μάλιστα αυτού του είδους η αποτοξίνωση θα τους κάνει πολύ καλό.

Θα είναι γενικά εντάξει με ένα πολύ ελαφρύ πρωϊνό, η και χωρίς καθόλου πρωϊνό, χωρίς αυτό να τους ενοχλήσει μέσα στην ημέρα. Δεν τους πολυαρέσουν τα διεγερτικά ποτά όπως ο καφές και το τσάϊ και σπάνια θα τα χρησιμοποιήσουν.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση