Ο Υδάτινος τύπος – Kapha

Το κύριο χαρακτηριστικό της Υδάτινης Ιδιοσυγκρασίας (Kapha Prakrti – K.), είναι η ΝΩΧΕΛΙΚΟΤΗΤΑ και η ΒΡΑΔΥΤΗΤΑ.

Το Κ. άτομο τηλεφωνώντας και κλείνοντας το ραντεβού γαι την επίσκεψή του, αργεί πολύ να κατανοήσει και να καταγράψει την ακριβή διεύθυνση του ιατρείου και την ημέρα καί ώρα του ραντεβού. Μπορεί μάλιστα να επαναλαμβάνει φωναχτά τις λέξεις την ώρα που τις γράφει για να είναι σίγουρο ότι τις έγραψε σωστά.

Φθάνοντας στο ιατρείο – συνήθως με κάποια μικρή καθυστέρηση διότι οδηγούσε αργά και ήρεμα παρ’ όλο που είχε αργήσει να ξεκινήσει – δεν τον ενοχλεί ιδιαίτερα άν υπάρχει καθυστέρηση και χρειαστεί να περιμένει μισή ώρα. Την ώρα που θα περιμένει δεν κάνει κάτι ιδιαίτερο, συνήθως δεν διαβάζει αλλά μπορεί να κοιτάει τον τοίχο απέναντι, τα λουλούδια ή τη θέα από το παράθυρο, χωρίς να έχει κάποιο άγχος ή υπερένταση.

Ο βηματισμός του για να πλησιάσει στο γραφείο είναι αργός, το παρουσιαστικό του είναι μάλλον προσεγμένο, θα είναι άτομο ευτραφές ή και παχύ. Η χειραψία του θα είναι μαλθακή και “χλιαρή”, θα καθήσει στο κάθισμα σα να σωριάζεται και με αργή και γλυκειά φωνή θα αναφερθεί στα προβλήματά του.

Ο τρόπος που μιλάει είναι αργός, νωχελικός, μετρημένος, σκέπτεται αρκετά πρίν μιλήσει για κάποιο θέμα. Δεν δίνει πολλές λεπτομέρειες για τα προβλήματά του, εάν του ζητηθεί όμως θυμάται πολλά πράγματα για την υγεία του και τη ζωή του γενικότερα. Γενικά κάθεται ήσυχος, δεν κάνει πολλές κινήσεις και δεν δείχνει να ταράζεται ενώ μιλάει για την υγεία του.

Τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει το Κ. άτομο έχουν σαν χαρακτηριστικό στοιχείο το οίδημα και τη διόγκωση. Επειδή ο μεταβολισμός του είναι αργός, έχει έντονη τάση για να παίρνει εύκολα βάρος το οποίο θα χάσει δύσκολα, εμφανίζεται εύκολα δυσπεψία και φούσκωμα στο στομάχι και την κοιλιά και στις γυναίκες πρίν την περίοδο υπάρχει μεγάλη κατακράτηση υγρών με πρήξιμο στην κοιλιά, το στήθος αλλά και το πρόσωπο.

Συχνά υπάρχουν βρογχικά προβλήματα και επίσης εύκολα κρυολογήματα τον χειμώνα με έντονη καταρροή, βήχα και έκκριση βλέννης. Επίσης συχνά εμφανίζεται η ανοιξιάτικη αλλεργική ρινίτιδα (εαρινός κατάρρους).

Θα υπάρξει αρκετή δυσκολία όταν φθάσει η ώρα να του δωθούν οι οδηγίες για τον κατάλληλο τρόπο διατροφής, για τα βότανα ή φάρμακα που θα χρειαστεί. Θα έχει πρόβλημα στο να κατανοήσει και να παρακολουθήσει το τί πρέπει να κάνει και μερικές φορές μπορεί να εκνευρίσει τον συνομιλητή του (ειδικά άν αυτός ο τελευταίος είναι ο μεθοδικός και “τακτοποιημένος” Ρ. τύπος).

Ο όλος τρόπος όμως που συζητάει αποπνέει μια ηρεμία, σταθερότητα και γλυκύτητα που τελικά ησυχάζει και ηρεμεί τους άλλους ανθρώπους. Είναι άτομο εξαιρετικά σταθερό στις αποφάσεις του και από τη στιγμή που θα ξεκινήσει την όποια θεραπεία, θα την ακολουθήσει με ακρίβεια και ευλάβεια μέχρι τέλους.

Όπως είπαμε αργεί να κατανοήσει κάποιες λεπτομέρειες, από τη στιγμή όμως που θα τις καταλάβει, δεν τις ξεχνά και τις τηρεί απαρέγκλιτα.

Επιδείνωση της Υδάτινης ιδιοσυγκρασίας

1.- Πρωϊνές ώρες, γύρω στις 8:00 π.μ. (από 6-10).
2.- Βραδυνές ώρες, γύρω στις 8:00 μ.μ. (από 6-10).
3.- Αμέσως μετά το τέλος κάποιου γεύματος.
4.- Μετά από τροφές γλυκιές, λιπαρές, όξινες και αλμυρές .
5.- Μετά από πολύ νερό.
6.- Μετά από πολύ ύπνο.
7.- Εάν δεν υπάρχει κίνηση, γυμναστική.
8.- Σε κρύο και υγρό καιρό.
9.- Εάν υπάρχει προσκόλληση σε υλικά αντικείμενα.

Εξισορρόπηση της Υδάτινης ιδιοσυγκρασίας

1.- ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
2.- ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΑΡΟΥΣ
3.- ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΓΛΥΚΑ
4.- ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΩΝ
5.- ΖΕΣΤΟ ΚΑΙ ΞΗΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
6.- ΜΕΤΡΗΜΕΝΟΣ ΥΠΝΟΣ

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση