Ιδρώτας – Sveda

Sveda είναι ο ιδρώτας που σχηματίζεται από τους ιδρωτοποιούς αδένες και αποβάλλεται στην επιφάνεια του δέρματος. Θεωρείται παραπροϊόν του μεταβολισμού του λιπώδους ιστού (medas dhatu) και είναι απαραίτητος για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Διατηρεί τη φυσιολογική κατάσταση και υγρασία του δέρματος και δεν το αφήνει να αφυδατωθεί και να αρχίσει να απολεπίζεται.

Εάν τυχόν υπερπαράγεται, τότε η αύξηση της υγρασίας θα οδηγήσει σε αύξηση των μυκήτων και της φυσιολογικής χλωρίδας του δέρματος, οδηγώντας αργά ή γρήγορα σε διάφορες μυκητιάσεις.

Εάν το άτομο δεν ασκείται τακτικά έως ότου να ιδρώσει ελαφρά, τότε ο ιδρώτας που βγαίνει στην υπόλοιπη καθημερινή του ζωή, δεν είναι αρκετός για να παρασύρει τις τοξίνες του σώματος που πρέπει να αποβληθούν. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε διαταραχή της Πύρινης Ενέργειας στο σώμα.

Αυτό βέβαια συμβαίνει πιό συχνά σε ανθρώπους που ζούν σε κρύα κλίματα και οι οποίοι στις συνηθισμένες δραστηριότητές τους δεν ιδρώνουν αρκετά. Τα άτομα αυτά θα πρέπει να ασχοληθούν οπωσδήποτε με κάποιο σπόρ ή δραστηριότητα που θα τα κάνει να ιδρώσουν. Μια λύση βέβαια είναι η σάουνα (όπου υπάρχει εξαναγκασμένη παραγωγή ιδρώτα), η οποία είναι πολύ δημοφιλής στις Σκανδιναυικές χώρες.

Η τεχνική της σάουνας έχει περιγραφεί στις μεθόδους αποτοξίνωσης και θεραπείας που χρησιμοποιεί το σύστημα του Ayurveda και η ονομασία της είναι Svedana. Η μέθοδος αυτή όμως, προϋποθέτει την ύπαρξη ατομικών “κουτιών” έτσι ώστε το μέν σώμα να δέχεται την ευεργετική επίδραση της ξηρής ή υγρής ζέστης μέσα στο κουτί, το δέ κεφάλι να παραμένει έξω, σε δροσερό περιβάλλον, μακριά από τη ζέστη και τους ατμούς. Σε αντίθετη περίπτωση ερεθίζονται οι βλεννογόνοι της περιοχής του κεφαλιού και το άτομο γίνεται πιο ευαίσθητο σε κρυολογήματα, οφθαλμικές και ρινικές αλλεργίες, κλπ.

’νθρωποι που ζούν σε ζεστά κλίματα και ιδρώνουν αρκετά στην καθημερινή τους ζωή, έχουν λιγότερη ανάγκη για τακτική άσκηση. Ο ιδρώτας που παράγεται φυσιολογικά, είναι αρκετός για να αποβάλλει τις τοξίνες που σχηματίζονται στον οργανισμό τους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση