Εισαγωγή

Στό όλο σύστημα των επτά ιστών του ανθρώπινου σώματος, υπάρχουν πολλά απόβλητα τα οποία ονομάζονται Malas, τρία όμως από αυτά θεωρούνται τα “Κύρια Απόβλητα” και είναι τα κόπρανα, τα ούρα και ο ιδρώτας.

Tα τρία αυτά απόβλητα σχετίζονται άμεσα με τις τρείς ενέργειες του συστήματος Tridosha με τον ακόλουθο τρόπο:

Κάποια διαταραχή στην παραγωγή και αποβολή των κοπράνων θα προκαλέσει ανισορροπία στο Vata Dosha, πρόβλημα στην παραγωγή και αποβολή του ιδρώτα θα διαταράξει το Pitta Dosha, ενώ τέλος μια διαταραχή στην παραγωγή και αποβολή των ούρων θα διαταράξει το Kapha Dosha. Βέβαια όλα αυτά δουλεύουν και αντίστροφα. Δηλαδή μία διαταραχή του Vata, θα φέρει προβλήματα στο παχύ έντερο και δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Μία διαταραχή του Pitta θα επηρεάσει τον ιδρώτα και τέλος μία διαταραχή του Kapha θα φέρει πρόβλημα στα ούρα.

Οι περισσότερες από τις τοξίνες που συσσωρεύονται στο ανθρώπινο σώμα πρέπει να απομακρυνθούν μέσα από τα τρία αυτά κύρια απόβλητα. Είναι εύκολα κατανοητό ότι πρόκειται για μια πολλή λεπτή ισορροπία που πρέπει να εξασφαλίζεται συνεχώς. Για παράδειγμα το καλοκαίρι που ο καιρός είναι ζεστός και υπάρχει μεγάλη παραγωγή ιδρώτα, το σώμα παράγει λιγότερα ούρα, σε αντίθεση με τον χειμώνα όπου τα νεφρά πρέπει να εργαστούν πιό εντατικά.

Γενικά σε οποιοδήποτε πρόβλημα σε ένα από τα αντίστοιχα όργανα (πεπτικό σύστημα και ήπαρ, δέρμα, ουροποιητικό σύστημα) θα πρέπει αμέσως να ελέγχονται και τα υπόλοιπα δύο.

Είναι πάρα πολύ συχνό το φαινόμενο να έρχονται στο ιατρείο ασθενείς παραπονούμενοι για κάποιο δερματικό πρόβλημα (έκζεμα, ψωρίαση, ακμή, κλπ) και σε ανάλυση αίματος να φαίνεται κάποια δυσλειτουργία στο ήπαρ (με αύξηση των τρανσαμινασών) ή στα νεφρά (με αύξηση της ουρίας), χωρίς όμως ο ασθενής να έχει (ακόμη) οποιοδήποτε σύμπτωμα από τα δύο αυτά όργανα.

Η κατανόηση των λειτουργιών των τριών malas, είναι εξίσου σημαντική με τα πέντε ριζώματα – Bhutas, τις τρεις ενέργειες – Doshas, τους επτά ιστούς – Dhatus, και τα δεκατρία κανάλια – Srotas. Με την αναφορά των malas, ολοκληρώνεται η βασική πεντάδα της δομής του ανθρώπινου σώματος.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση