Κανάλια για την είσοδο ουσιών στο σώμα

Κανάλια ‘prana’

Τα διάφορα κανάλια που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία μεταφέρουν τη ζωτική πνοή “prana” από το εξωτερικό περιβάλλον, μέσα στο αίμα και στη συνέχεια στο σώμα. Έχουν άμεση σχέση με τη διακίνηση του Vata μέσα στον οργανισμό.

Κατ΄αρχήν εδώ ανήκουν οι αεραγωγοί του αναπνευστικού συστήματος με τη μύτη, τον λάρυγγα, την τραχεία, τους βρόγχους και τους πνεύμονες. Στην κατηγορία όμως αυτή, ανήκει και η καρδιά και το παχύ έντερο. Η ισορροπία τους εύκολα διαταράσσεται με την καταπίεση των φυσικών αναγκών και κινήσεων του σώματος, την υπερβολική νηστεία και αϋπνία, την έντονη σωματική άσκηση αλλά και με την υπερβολική κατανάλωση λιπαρών και δύσπεπτων τροφών, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα μπλοκάρουν αυτά τα κανάλια.

Κανάλια ‘anna’

Εδώ ανήκει γενικά το πεπτικό σύστημα με το στόμα, τον φάρυγγα, τον οισοφάγο, το στομάχι, το δωδεκαδάκτυλο και το λεπτό έντερο. Τα κανάλια αυτά έχουν τον έλεγχο της διακίνησης του Pitta στον οργανισμό.

Η διαταραχή αυτού του συστήματος προκαλείται από κακή διατροφή, είσοδο τροφής σε λάθος ή ακατάλληλες ώρες, ή όταν το στομάχι ακόμη δεν έχει αδειάσει από το προηγούμενο γεύμα καθώς και από την κακή γενικότερα κατάσταση της πεπτικής φωτιάς (Agni). Τα συμπτώματα ποικίλουν και περιλαμβάνουν δυσπεψία, έμετο, κολικούς, υπερβολική πείνα ή δίψα, κλπ.

Κανάλια ‘udaka’

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν λεπτότατα κανάλια που μεταφέρουν υγρά και ορό πλούσιο σε πρωτεΐνες και λέμφο, ελέγχουν δε την κυκλοφορία του Kapha στον οργανισμό.

Βρίσκονται κυρίως στα ούλα και το στόμα, καθώς και στο πάγκρεας, όπου συντονίζουν τις εκκρίσεις ινσουλίνης για το μεταβολισμό των σακχάρων. Θα διαταραχθούν σε υπερβολικά ζεστό καιρό, από κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, από έλλειψη νερού, από ξηρά και στυφή τροφή και από υπερβολικό Πύρ στον οργανισμό γενικότερα. Τα κύρια συμπτώματα που θα ακολουθήσουν, είναι η έντονη ξηροστομία και δίψα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση