Πικρή γεύση – tikta

Γενικά χαρακτηριστικά

Πικρή γεύση - tiktaΗ πικρή γεύση σχετίζεται με τα Ριζώματα του Αιθέρα και του Αέρα και οι ποιότητές της είναι το ελαφρύ (laghu), το κρύο (sita), το στεγνό (ruksha) και το λεπτό (sukshma). Το κύριο χαρακτηριστικό της πικρής γεύσης είναι ότι “ισοπεδώνει” όλες τις υπόλοιπες και τις εξουδετερώνει.

Δυναμώνει το Vata και μειώνει το Pitta και το Kapha, έχοντας καταβολική και “ξηραντική” δράση μέσα στον οργανισμό.

Ελαττώνει την παραγωγή σάλιου, στεγνώνει και καθαρίζει το στόμα και διεγείρει την όρεξη αλλά και την πέψη, ενώ παράλληλα καθαρίζει και το αίμα από διάφορες τοξίνες.

Τα χημικά συστατικά που δίνουν την πικρή γεύση είναι τα αλκαλοειδή και οι γλυκοσίδες που περιέχονται στα τρόφιμα με πικρή γεύση.

Μειώνει τον μυϊκό ιστό (Mamsa), τον λιπώδη ιστό (Medas) και τον νευρικό (Majja), και στη διαδικασία της πέψης απορροφά και στεγνώνει το Kapha του πεπτικού συστήματος που εμφανίζεται σαν βλέννη και έτσι η πέψη προχωρά πολύ γρηγορότερα.

Η πικρή γεύση με το στοιχείο του Αέρα που περιέχει, καθαρίζει τα κανάλια του σώματος (srotas) και ταυτόχρονα στεγνώνει τα τοιχώματά τους από εναποθέσεις βλέννης που τα μπλοκάρει, ενώ με το στοιχείο του Αιθέρα, “δημιουργεί χώρο” και έτσι όλα τα κανάλια λειτουργούν πολύ αποτελεσματικά.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση