Καυτερή γεύση – katu

Γενικά χαρακτηριστικά

Καυτερή γεύση - katuΗ καυτερή γεύση σχηματίζεται από τα Λεπτά στοιχεία του Αέρα και του Πυρός και οι βασικές της ποιότητες είναι το ελαφρύ (laghu), το θερμό (ushna) και το ξηρό (ruksha).

Γίνεται αντιληπτή σαν “κάψιμο” στη γλώσσα, αυξάνει την έκκριση σάλιου και εάν είναι έντονη, μπορεί να φέρει και δάκρυα στα μάτια. Το βασικό συστατικό των τροφών που τους δίνει την καυτερή τους γεύση είναι η περιεκτικότητά τους σε αιθέρια έλαια.

Ισχυροποιεί το Vata και το Pitta και μειώνει το Kapha. Έχει καταβολική δράση και “στεγνώνει” όλον τον οργανισμό, μειώνοντας το υδάτινο στοιχείο. Διεγείρει την φωτιά της πέψης (Agni) και έτσι επιταχύνει και ομαλοποιεί την πεπτική λειτουργία.

Τα καυτερά φαγητά αναζωογονούν το σώμα, καθαρίζουν το στόμα και το πεπτικό σύστημα, διεγείρουν και τονώνουν τα νεύρα, χορηγούνται σαν ορεκτικά, απισχναντικά και βοηθούν πολύ στην αντιμετώπιση του παραγωγικού βήχα, των κρυολογημάτων καθώς και του άσθματος. Συνιστώνται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις παχυσαρκίας και διαβήτη.

Όλα αυτά βέβαια ισχύουν εαν δεν συνυπάρχει και παράλληλη διαταραχή της Πύρινης Ενέργειας (για παράδειγμα σε ένα έλκος του δωδεκαδακτύλου).

Πώς πρέπει να χρησιμοποιείται η καυτερή γεύση;

Καυτερή γεύση - katuΤα αιθέρια έλαια που είναι οι κύριοι φορείς της καυτερής γεύσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν θεραπευτικά με τέσσερεις διαφορετικούς τρόπους.

α) ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ (σαν επιθέματα, για μασσάζ, κλπ)
β) ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ (μέσα στην τροφή, σε ροφήματα, κλπ)
γ) ΣΕ ΕΙΣΠΝΟΕΣ (σε ατμούς από νερό που βράζει)
δ) ΣΕ ΥΠΟΚΛΥΣΜΟΥΣ (αποκλειστικά σε περιβάλλον κλινικής)

Η καυτερή τροφή δεν πρέπει να καταναλώνεται απότομα από ανθρώπους που δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτήν διότι εύκολα μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα υγείας λόγω της ταχείας αύξησης του Πύρινου στοιχείου στο σύστημά τους.

Αυτό μπορεί να συμβεί εάν κάποιος π.χ. Ευρωπαίος διπλωμάτης συνηθισμένος σε “υδάτινη” κουζίνα (όπως είναι η Γαλλική με τις διάφορες σάλτσες και η Αγγλική με τη μεγάλη χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων), χρειαστεί να υπηρετήσει για λίγο χρονικό διάστημα στην πρεσβεία της χώρας του στις Ινδίες, ή το Μεξικό.

Η θερμότητα της γεύσης αυτής κινητοποιεί τον στοματικό αλλά και στομαχικό βλεννογόνο και η παραγωγή περισσότερων πεπτικών ενζύμων βοηθάει την πέψη ακόμα κι γευμάτων που αλλοιώς θα ήταν δύσπεπτα. Εάν μάλιστα η ποσότητα του φαγητού δεν είναι υπερβολική, τότε αυτή η υπερπαραγωγή πεπτικών ενζύμων θα βοηθήσει στο να “καούν” και να απομακρυνθούν τοξίνες και υπολείμματα από παλαιότερες τροφές.

Μια άλλη κατηγορία θετικών επιδράσεων που θα ακολουθήσει, είναι η κινητοποιήση του μεταβολισμού του αποθηκευμένου λίπους στο σώμα και η σταδιακή απώλεια βάρους, η πτώση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και η προστασία από αρτηριοσκλήρωση και στεφανιαία νόσο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση