Αλμυρή γεύση στις τροφές

Γενικά

Αλμυρή γεύση στις τροφέςΗ υπερβολική κατανάλωση αλατισμένων τροφών μπορεί να οδηγήσει τον οργανισμό σε αρκετές διαταραχές που θα προκληθούν από την ταυτόχρονη αύξηση του Kapha και του Pitta, όπως αυξημένη δίψα, πυρετός, οιδήματα, πρόωρο άσπρισμα των τριχών και τριχόπτωση, δερματικά προβλήματα, γαστρίτιδες, κλπ. Όλες αυτές οι καταστάσεις είναι πλέον πολύ διαδεδομένες στον Δυτικό Κόσμο λόγω της υπερκατανάλωσης αλατισμένων τροφών.

Βέβαια καθώς η φυσική γεύση των τροφών έχει σιγά σιγά “απομακρυνθεί” από το Δυτικό διαιτολόγιο, η χρήση του αλατιού σαν βελτιωτικού παράγοντα της γεύσης έρχεται σαν ένα θα λέγαμε “φυσικό επακόλουθο”.

Συνήθως όμως στις έτοιμες και επεξεργασμένες τροφές (κονσέρβες, κατεψηγμένα φαγητά), εκτός από το αλάτι χρησιμοποιούνται και ένα πλήθος από άλλα συστατικά με αλμυρή γεύση όπως το πολύ γνωστό “γλουταμινικό μονονάτριο” το οποίο βρίσκεται σχεδόν σε κάθε προϊόν με αλμυρή γεύση (που δεν ανήκει δηλαδή στα γλυκίσματα) και έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για πολλές πεπτικές διαταραχές, καρκινογένεση σε πειραματόζωα, κλπ.

Αλάτι

Αλμυρή γεύση στις τροφέςΕίναι το κατ’ εξοχήν αλμυρό συστατικό των τροφών και προέρχεται είτε με εξόρυξη από τη γή σε ορυχεία (όπως τα αλατορυχεία στην Κεντρική Ευρώπη), είτε από τη θάλασσα. Το ορυκτό αλάτι περιέχει επίσης διάφορα άλλα άλατα και μεταλλικά στοιχεία όπως σίδηρο και μαγνήσιο, ενώ το θαλασσινό περιέχει αυξημένη ποσότητα ιωδίου.

Η τεράστια σημασία του αλατιού στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, φαίνεται από το γεγονός ότι για πολλούς αιώνες η όλη διαδικασία συλλογής και διάθεσης των ποσοτήτων αλατιού στο παγκόσμιο εμπόριο, ανήκε σε κρατικά μονοπώλια.

Το ορυκτό αλάτι έχει ιδιότητες που ισορροπούν και τις τρείς Ενέργειες, δυναμώνει την όρεξη, βελτιώνει την πέψη και θεωρείται επίσης καλό καρδιοτονωτικό και αφροδισιακό συστατικό. Από την άλλη πλευρά το θαλασσινό, αυξάνει το Kapha και το Pitta, ελαττώνει το Vata και βοηθά πολύ στην ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένος ο οποίος συντονίζει όλες τις καύσεις που γίνονται στο ανθρώπινο σώμα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση