Όξινη γεύση – amla

Γενικά χαρακτηριστικά

Όξινη γεύση - amlaΗ όξινη γεύση είναι η γεύση που δίνεται κυρίως από τα οργανικά οξέα που υπάρχουν στις τροφές, όπως το οξαλικό οξύ στο ξύδι και τα οξέα των φρούτων και των διαφόρων λαχανικών. Διεγείρει την έκκριση του σάλιου από τους σιελογόνους αδένες, είναι ελαφρά “ζεστή” και γίνεται αντιληπτή και στη στοματική κοιλότητα και τη γλώσσα, αλλά και στο λαιμό.

Σαν γεύση περιέχει κυρίως τα Στοιχεία της Γής και του Πυρός και οι κύριες ποιότητές της είναι το βαρύ (guru), το θερμό (ushna) και το λιπαρό (snigdha).

Η δράση της στις τρείς Ενέργειες είναι ότι αυξάνει το Kapha και το Pitta, ενώ ελαττώνει το Vata. Η όξινη γεύση δυναμώνει τη φωτιά της πέψης (Agni) και έτσι βελτιώνει και επιταχύνει την πεπτική λειτουργία.

Τα όξινα φαγητά είναι ορεκτικά (επειδή διεγείρουν την όρεξη) και αποτοξινωτικά (με την έννοια ότι βοηθούν στο να γίνει καλύτερα η πέψη και να μην παραμείνουν υπολείμματα τροφών και τοξίνες στον πεπτικό σωλήνα).

Στην καθημερινή θεραπευτική προσέγγιση, οι όξινες τροφές χρειάζονται συχνά σε καταστάσεις με αύξηση της Αέρινης Ενέργειας, καθώς και σε δυσπεπτικά προβλήματα και σε ανορεξία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση