Susruta Samhita

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Στο βιβλίο αυτό αναφέρεται όλη η αρχαία Ινδική Γνώση σχετικά με χειρουργικές επεμβάσεις και μάλιστα είναι το μόνο από τα τέσσερα κύρια χειρουργικά βιβλία που έχει διασωθεί μέχρι σήμερα.

Ιστορικά στοιχεία

Συγγραφέας του είναι ο χειρουργός Susruta και η ιατρική Γνώση εδώ δίδεται από τον Dhanvantari που είναι μια ενσάρκωση του Θεού Vishnu κατευθείαν στον Susruta ο οποίος και την συστηματοποιεί και καταγράφει στο σύγγραμμά του.
Γράφτηκε περίπου εκατό χρόνια αργότερα από το Caraka Samhita, αποτελείται από έξι κύρια βιβλία, με συνολικά 184 κεφάλαια και περιγράφει 121 χειρουργικά εργαλεία. Είναι σημαντικό να αναφερθεί το γεγονός ότι το πρώτο που αναφέρεται σαν “χειρουργικό εργαλείο”, είναι το ίδιο το ανθρώπινο χέρι.

Περιεχόμενα του βιβλίου

Περιγράφει οκτώ κύριες χειρουργικές τεχνικές οι οποίες ήταν σε καθημερινή εφαρμογή την εποχή εκείνη (και που τόσο θυμίζουν και τη σημερινή χειρουργική). Αυτές οι χειρουργικές τεχνικές μαζί με τα αντίστοιχα παραδείγματα, φαίνονται στη συνέχεια:

1.- ΚΟΨΙΜΟ (Αποστήματα, έλκη, συρίγγια)
2.- ΑΠΟΚΟΠΗ ΙΣΤΩΝ (Σπίλοι, όγκοι)
3.- ΧΑΡΑΓΕΣ (Απομάκρυνση πύου κλπ)
4.- ΤΡΥΠΗΜΑ με βελόνα (Αφαίμαξη, αφαίρεση υγρών)
5.- ΕΚΔΟΡΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΩΝ (Σωστότερη επούλωση τραυμάτων)
6.- ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΣΥΜΠΑΓΩΝ ΟΥΣΙΩΝ (Ξένα σώματα, οδοντική πέτρα)
7.- ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΥΓΡΩΝ ΟΥΣΙΩΝ (Τοπικά οιδήματα)
8.- ΣΥΡΡΑΦΗ (Σύγκλειση τραυμάτων)

Στο έργο αυτό περιγράφονται λεπτομερείς τεχνικές τόσο για απλές όσο και για περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις καθώς και περιγραφές ακρωτηριασμών, πλαστικής χειρουργικής και μεταμοσχεύσεων. Υπάρχει σχετική αναφορά και σε τεχνικές αναισθησίας είτε μέσω νοητικών τεχνικών και διαλογισμού, είτε τέλος μέσω βοτάνων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση