Materia Medica

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Αποτελεί την ‘Εγκυκλοπαίδεια’ της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, στην οποία αναφέρονται με μεγάλη ακρίβεια και πολλές λεπτομέρειες όλες οι κλινικές περιγραφές από τη δράση των Ομοιοπαθητικών Φαρμάκων.

Η συλλογή των πληροφοριών αυτών γίνεται είτε από τα συμπτώματα τα οποία δημιουργούν διάφορες φυσικές ουσίες όταν ληφθούν σε υψηλές δόσεις, είτε από τις λεπτομερείς καταγραφές που γίνονται όταν οι ουσίες αυτές χορηγηθούν κάτω από αυστηρους κανόνες και με συγκεκριμένα πρωτόκολλα σε ανθρώπους- εθελοντές, σύμφωνα με μία διαδικασία η οποία ονομάζεται Proving (‘Απόδειξη του Ομοιοπαθητικού Φαρμάκου’).

Υπάρχουν σήμερα διαθέσιμα πολλά συγγράματα Materia Medica, τα πλέον γνωστά όμως είναι του Hahnemann, του Kent, του Allen, του Boericke, καθώς και του Έλληνα Ομοιοπαθητικού Γιώργου Βυθούλκα. Στην Materia Medica τα συμπτώματα που αναφέρονται σε κάθε φάρμακο ταξινομούνται μεθοδικά σε πολλά κεφάλαια ξεκινώντας από την ψυχική και διανοητική σφαίρα, συνεχίζοντας με κάθε ένα από τα συστήματα του οργανικού σώματος και τελειώνοντας με γενικότερα θέματα όπως είναι οι επιθυμίες και απέχθειες ως προς τη διατροφή, πληροφορίες για καιρικές ή περιβαλλοντικές συνθήκες που επηρρεάζουν, κλπ.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση