Κάπνισμα διακοπή

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Το κάπνισμα αποτελεί κοινωνική συμπεριφορά με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην υγεία όσο και στην οικονομία. Η σύγχρονη φαρμακευτική προσέγγιση της διακοπής του καπνίσματος περιλαμβάνει τη χορήγηση νικοτίνης με τη μορφή μαστίχας ή διαδερμικού αυτοκόλλητου επιθέματος βραδείας αποδέσμευσης.

Αντιμετώπιση με βελονισμό

Το κάπνισμα αποτελεί κοινωνική συμπεριφορά με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην υγεία όσο και στην οικονομία. Η ελάττωση των επιπέδων της νικοτίνης στον οργανισμό, από τις πρώτες ώρες της αποχής από το κάπνισμα, συνοδεύεται από συμπτώματα απόσυρσης όπως ανησυχία, τρόμο, αίσθημα παλμών, εφίδρωση, κεφαλαλγία, αδυναμία συγκέντρωσης, άγχος, αϋπνία και αύξηση της όρεξης.. Τα συμπτώματα αυτά γίνονται περισσότερο έκδηλα μετά τις 12 ώρες από τη διακοπή του καπνίσματος και διαρκούν λίγες μόνο ημέρες. Η σύγχρονη φαρμακευτική προσέγγιση της διακοπής του καπνίσματος περιλαμβάνει τη χορήγηση νικοτίνης με τη μορφή μαστίχας ή διαδερμικού αυτοκόλλητου επιθέματος βραδείας αποδέσμευσης. Άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις περιλαμβάνουν την ψυχολογική υποστήριξη, τεχνικές χαλάρωσης και αλλαγή των κοινωνικών συνηθειών. Πάνω από όλα όμως απαιτείται η ενεργή βούληση και συμμετοχή του ατόμου που επιθυμεί να διακόψει την καταστροφική συνήθεια. Τα μακρόχρονα ευνοϊκά αποτελέσματα όλων των παρεμβάσεων, όπως περιγράφονται στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία, δεν υπερβαίνουν το 20-25%.

Ο Βελονισμός αναγνωρίζεται διεθνώς σαν μία από τις συμπληρωματικές θεραπείες με τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας. Η έκκριση ενδορφινών και εγκεφαλινών που προκαλείται με την είσοδο της βελόνας στα σημεία βελονισμού, αποτελεί το νευροφυσιολογικό υπόστρωμα της δράσης του βελονισμού. Η θεραπεία συνήθως αρχίζει δώδεκα ώρες μετά την τελευταία εισπνοή καπνού, όταν δηλαδή αρχίσουν να εκδηλώνονται τα πρώτα συμπτώματα στέρησης. Επιλέγονται αρχικά σημεία τοπικά στην περιοχή του προσώπου όπως: ΠΕ20 (στο άνω άκρο της ρινοχειλικής αύλακας), Extra1 (στο μεσόφρυο) και απόμακρα σημεία που είτε ανήκουν στους μεσημβρινούς των οργάνων που πάσχουν (Π7, Κ7, Περ6), είτε έχουν ισχυρή αγχολυτική και κατευναστική δράση (ΠΕ4, ΚΑ20). Ιδιαίτερα ευνοϊκή δράση στις περιπτώσεις βελονισμού για τη διακοπή του καπνίσματος, έχουν συγκεκριμένα σημεία του πτερυγίου του αυτιού (Σενμεν, Στομάχι, Πνεύμονας), τα οποία και βελονίζονται. Είναι επίσης δυνατό να εφαρμοσθούν στα σημεία του αυτιού ημιμόνιμες βελόνες. Οι συνεδρίες επαναλαμβάνονται καθημερινά ή κάθε δύο ημέρες την πρώτη εβδομάδα. Παράλληλα ζητείται από τον ασθενή να περιγράφει σε κάθε επίσκεψη τα συμπτώματα που παρουσίασε την προηγούμενη ημέρα, έτσι ώστε να τροποποιηθεί ανάλογα το θεραπευτικό πρωτόκολλο. Για τη δεύτερη και τρίτη εβδομάδα οι συνεδρίες επαναλαμβάνονται κάθε τρεις ημέρες. Με την παραπάνω μέθοδο, υπάρχει αναγνώριση θεραπευτικής βοήθειας στο 75% των περιπτώσεων, που αφορά έλλειψη έντονης στέρησης (απεξάρτηση) στο 70% και συμπτωματολογία απέχθειας (αλλοίωση γεύσης – όσφρησης, τάση εμέτου, κ.α.), στο 50%. Αναμένεται να διακόψει το κάπνισμα, τουλάχιστον για ένα μήνα, το 65% των ατόμων. Τα μακροχρόνια αποτελέσματα του βελονισμού εντούτοις, προοδευτικά μειώνονται, εφόσον αριθμός ατόμων αρχίζει το κάπνισμα μετά τους τρεις μήνες, κυρίως σαν αποτέλεσμα αυθόρμητης κοινωνικής συμπεριφοράς ή κάτω από την πίεση γεγονότων και καταστάσεων. Είναι προφανές ότι ο βελονισμός, σε καμιά περίπτωση δεν είναι δυνατό να προλάβει παρόμοιες συμπεριφορές. Για αυτό το λόγο, η ενεργή συμμετοχή και η ισχυρή θέληση του ατόμου, είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση