Κωλικός χοληφόρων

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Πρόκειται για επώδυνο σύνδρομο που οφείλεται σε απόφραξη του αποχευτευτικού συστήματος της χολής από λίθο. Χαρακτηρίζεται από πόνο, η ένταση του οποίου ποικίλει από την ελαφρά ενόχληση μέχρι το έντονο βασανιστικό πόνο ο οποίος εντοπίζεται κύρια στης περιοχή του δεξιού υποχονδρίου.

Αντιμετώπιση με βελονισμό

Κατά την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, ο κολικός των χοληφόρων αποτελεί σύμπτωμα τύπου περίσσειας (πληθώρας) του Ήπατος και της Χοληδόχου Κύστης. Ο βελονισμός μπορεί άμεσα και θεαματικά να ελαττώσει την ένταση του πόνου. Επιλέγονται για βελονισμό τοπικά και απόμακρα σημεία που ανήκουν στους παραπάνω Μεσημβρινούς όπως Η3, Η14, ΧΚ21, ΧΚ24, ΧΚ34, ΧΚ37 καθώς και το σημείο Σ36 που έχει ισχυρή αναλγητική και σπασμολυτική δράση. Άλλα σημεία που χρησιμοποιούνται είναι τα οπίσθια παρασπονδυλικά σημεία Σου των Μεσημβρινών που πάσχουν (ΟΚ18 για τον Μεσημβρινό του Ήπατος και ΟΚ 19 για το Μεσημβρινό της Χοληδόχου Κύστης). Στα σημεία αυτά αντανακλά ο πόνος από τη νόσο των χοληφόρων και τα εντοπίζει μόνος του ο ασθενής ή είναι ευαίσθητα κατά την ψηλάφηση. Τα παρασπονδυλικά δερματικά σημεία που χρησιμοποιούνται στο βελονισμό, δέχονται νευρικές απολήξεις από τα ίδια νευροτόμια που δέχεται νεύρωση η χοληδόχος κύστη και τα χοληφόρα αγγεία (Θ9, Θ10 νευροτόμια). Είναι επίσης δυνατό, οι βελόνες που τοποθετούνται στα σημεία αυτά να συνδεθούν με συσκευή ηλεκτροβελονισμού, προκειμένου να ενισχυθεί η αναλγητική δράση της κλασσικής βελονοθεραπείας.

Η αναλγητική δράση του βελονισμού είναι άμεση και μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ώρες. Συνήθως οι συνεδρίες επαναλαμβάνονται καθημερινά ή δύο φορές την ημέρα. Ο βελονισμός στην παραπάνω πάθηση αποτελεί συμπτωματική μόνο αντιμετώπιση. Με τη σύγχρονες γνώσεις στην παθολογία της λιθιασικής νόσου των χοληφόρων, κρίνεται απαραίτητη, σε δεύτερο χρόνο, η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικά σοβαρές επιπλοκές.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση