Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Άλλες ονομασίες

Σπαστική κολίτιδα

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Αποτελεί τη συχνότερη στην εποχή μας γαστρεντερική διαταραχή. Χαρακτηρίζεται από περιοδικά ή χρόνια εντερικά συμπτώματα όπως άτυπο κοιλιακό πόνο, δυσκοιλιότητα, διάρροια ή εναλλαγές των παραπάνω, μετεωρισμό, χωρίς όμως την ύπαρξη οργανικής νόσου. Πρόκειται δηλαδή για καλοήθη λειτουργική διαταραχή της κινητικότητας του εντέρου.

Αντιμετώπιση με βελονισμό

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου αποτελεί καλοήθη λειτουργική διαταραχή της κινητικότητας του παχέος εντέρου, με ιδιαίτερη συχνότητα εμφάνισης σε συγκεκριμένους τύπους προσωπικότητας και έντονη επίδραση από συναισθηματικούς ενδογενείς παράγοντες όπως το άγχος, ο φόβος και ο θυμός. Κατά την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, τα συμπτώματα της νόσου διακρίνονται σε δύο τύπους: τον τύπο της περίσσειας (πληθώρας) με οξύ κωλικοειδή πόνο και διάρροια ή δυσκοιλιότητα και τον τύπο της ανεπάρκειας (κενού) με βύθιο πόνο, ελάττωση της όρεξης, καταβολή, αδυναμία και επιδείνωση των συμπτωμάτων σε καταστάσεις άγχους ή καταθλιπτικού συναισθήματος. Αν και κατά βάση πάσχει ο Μεσημβρινός του Παχέος Εντέρου, εντούτοις, κάτω από την επίδραση των συναισθηματικών διαταραχών, προσβάλλονται και διαταράσσονται επίσης οι Μεσημβρινοί της Ουροδόχου Κύστης, του Στομάχου, της Καρδιάς και των Πνευμόνων.

Σημείο κλειδί στη θεραπεία του συνδρόμου με βελονισμό αποτελεί το ΑΣ 14 (αμέσως κάτω από το στέρνο, στη μέση γραμμή), που μπορεί να συνδυαστεί με μάλαξη (μασάζ) του σημείου Ν1 (στο πέλμα στο όριο πρόσθιου και μέσου τριτημορίου, ανάμεσα στη δεύτερη και τρίτη μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση). Τα σημεία αυτά έχουν άμεση και αποτελεσματική δράση σε επώδυνες παθήσεις τις κοιλιάς. Άλλα σημεία που χρησιμοποιούνται είναι το Σ36 (το ισχυρότερο απόμακρο σημείο για γαστρεντερικές διαταραχές, με ισχυρή σπασμολυτική δράση), το Σ25 και ΟΚ25 (πρόσθιο και οπίσθιο σημεία Μου του Παχέος εντέρου), Σ37 (σημείο Χε του Μεσημβρινού του Παχέος Εντέρου) και σημεία των πασχόντων Μεσημβρινών της Ουροδόχου Κύστης, του Στομάχου, της Καρδιάς και των Πνευμόνων. Στην τύπου ανεπάρκειας διαταραχή, είναι δυνατό να εφαρμοσθεί μόνο μόξα στα σημεία Σ25 και ΟΚ25 (πρόσθιο και οπίσθιο σημεία Μου του Παχέος εντέρου), Η13 και ΟΚ20 (πρόσθιο και οπίσθιο σημεία Μου του Σπλήνα) και ΑΣ12 και ΟΚ21 (πρόσθιο και οπίσθιο σημεία Μου του Στομάχου). Οι θεραπείες επαναλαμβάνονται μία με δύο φορές την εβδομάδα και συνήθως απαιτούνται 15 – 20 συνεδρίες. Παράλληλα, συστήνεται στον ασθενή να αποφεύγει συγκεκριμένες τροφές, που ο ίδιος έχει διαπιστώσει ότι του επιδεινώνουν τα ενοχλήματα, να προσλαμβάνει τροφές με αυξημένο στερεό υπόλειμμα, ενώ συγχρόνως διδάσκεται τεχνικές χαλάρωσης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση