Έρπης Ζωστήρας

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Αποτελεί εκδήλωση αναζωπύρωσης του ιού της ανεμοβλογιάς – έρπητα ζωστήρα, ο οποίος παρέμεινε σε κατάσταση ηρεμίας, μετά από ένα επεισόδιο ανεμοβλογιάς. Χαρακτηρίζεται από εντοπισμένο επώδυνο εξάνθημα του δέρματος, κατά μήκος της κατανομής του προσβεβλημένου νεύρου.

Αντιμετώπιση με βελονισμό

Ο έρπητας ζωστήρας αποτελεί αυτοπεριοριζόμενη νόσο, συνολικής διάρκειας 15 – 20 ημερών. Επιπλοκή της αποτελεί η μεθερπητική νευραλγία, κατά την οποία παρατηρείται επιμονή του πόνου, μετά την ύφεση του εξανθήματος. Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς, καυστικός ή αμβλύς μέτριας έως ισχυρής έντασης. Η θεραπεία με Βελονισμό, μπορεί να επιταχύνει την εξέλιξη της νόσου και το σημαντικότερο, να περιορίσει σημαντικά τον πόνο.

Στην οξεία φάση αρκεί και μόνο η τοποθέτηση των βελονών εκατέρωθεν της βλάβης και η επιλογή δύο ή τριών απόμακρων σημείων με αναλγητική (ΠΕ4, Σ44) και ανοσορυθμιστική (ΠΕ11, ΚΑ14) δράση. Οι βελόνες εισάγονται υποδόρια, παράλληλα με το δέρμα, κατά μήκος της παρυφής του εξανθήματος και σε απόσταση ενός εκατοστού η μία βελόνα από την άλλη. Παράλληλα, η περιοχή του εξανθήματος, σαρώνεται με δέσμη ενέργειας που παράγεται από συσκευή LASER. Στην μεθερπητική νευραλγία, είναι δυνατό να τοποθετηθούν βελόνες παρασπονδυλικά, στα αντίστοιχα σημεία από τα οποία εξέρχονται του σπονδυλικού σωλήνα τα προσβεβλημένα νεύρα και να χορηγηθεί ρεύμα ελεγχόμενης συχνότητας. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται το αναλγητικό αποτέλεσμα του κλασσικού βελονισμού. Οι συνεδρίες βελονισμού επαναλαμβάνονται στην οξεία φάση καθημερινά, μέχρι την πλήρη ύφεση του εξανθήματος. Στη μεθερπητική νευραλγία, οι συνεδρίες πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα και ανάλογα με την ανταπόκριση της νόσου, είναι δυνατό να απαιτηθούν 15 – 20 συνολικά θεραπείες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση